Izvor: eKapija | Utorak, 22.09.2020.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uvodnik

Više od pola godine planeta živi sa novim virusom. Pandemija, sudeći prema onome što govori "struka" - epidemiolozi i infektolozi iz čitavog sveta, neće preko noći utihnuti, a svi uveliko već živimo tu "novu normalnost" o kojoj se nagađalo u martu i aprilu. U "novoj normalnosti" svet ne izgleda apokaliptično. Život nije stao. U Srbiji nisu stali ni biznisi. Neki su, istina, poput turizma i ugostiteljstva pretpeli značajne udarce, a sa posledicama se i dalje bore. Drugi su pak, usporili rast, čekajući bolje dane da započnu ili nastave započete projekte.

Iako se na početku činilo da će sektor gradnje i nekretnina biti u potonjoj grupi, statistika, ali i podaci kompanija i investitora direktno sa terena, govore da od početka godine, posle kratke pauze, građevina radi punom parom. Gradi se više nego godinu pre, a kvadrat više traži se i u segmentu stambenih i u segmentu komercijalnih nekretnina. Dakle, ni cene nisu padale, a u pojedinim oblastima, poput prodaje i iznajmljivanja kuća, čak su i rasle.

Građevinski sektor brzo je pokazao otpornost. Već u prvim "vanrednim" danima zaposleni na građevini dobili su dozvole za kretanje tokom policijskog časa, a nastavljeni su gotovo svi značajniji projekti.

Šest meseci nakon pojave koronavirusa u Srbiji, portal eKapija pripremio je specijalno izdanje - Tematski bilten "Nekretnine i gradnja - Projekti budućnosti za nove poslovne prilike" u kome istražujemo kako je pandemija uticala na tržište, kako teče realizacija najznačajnijih projekata i otkrivamo šta je novo u planu.

Iskustvo iz prethodnog perioda pomaže nam da bolje sagledamo ono što nam u narednim mesecima i godinama dolazi, ali se do rasta i razvoja može samo gledanjem napred. Kada smo sredinom februara (prvi put) pripremali ovo izdanje, nismo ni slutili koliko će naslov biti aktuelan u sadašnjem trenutku. Nove poslovne prilike potrebnije su nego ikad, a tržište nekretnina Srbije i te kako ima da se pohvali projektima budućnosti.

Pametne zgrade, kule, kondominijumi, moderni poslovni prostori, ali i novi softveri i alati koji olakšavaju rad na gradilištima našli su svoje mesto u novom Tematskom biltenu koji je pred vama. Uz to, predstavili smo i savremene građevinske materijale, koji uz uštedu vremena i novca, omogućavaju gradnju u skladu sa najnovijim zahtevima zelene gradnje i energetske efikasnosti, a osvrnuli smo se i na aktuelne trendove u arhitekturi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.