NavMenu

Sigurna kupovina na Internetu za klijente Erste banke - "MBU 3-D Secure" usluga za elektronsku trgovinu

Izvor: eKapija Petak, 19.03.2010. 12:30
Komentari
Podeli

Klijenti Erste banke Novi Sad imaju od početka marta mogućnost sigurne kupovine na Internetu kreditnim i debitnim karticama. To je omogućeno jer je ta banka uvrstila svoje platne kartice u "3-D Secure" program u okviru "MBU 3DS Issuing" usluge i tako postala prva banka izdavač kartica u Srbiji koja je tu uslugu ponudila svojim klijentima.

Erste banka Novi Sad je omogućila svojim klijentima sigurnu kupovinu putem Interneta na svim web shopovima koji nose znak "Veirfyed by VISA" i "MasterCard SecureCode". To funkcioniše na način da svaki korisnik kartice mora prilikom prve kupovine da kreira lozinku koju će u narednim kupovinama redovno koristiti kao sredstvo svoje identifikacije. Prilikom registracije korisnik upisuje svoje podatke (kombinacija podataka sa kartice i ličnih podataka korisnika) kako bi potvrdio da je zaista on u vlasništvu kartice. Ekrani za registraciju pojavljuju se za vreme kupovine, a kupovinu nije moguće uspešno izvršiti bez prethodne registracije.

"3-D" Secure je sigurnosni protokol kojim se omogućava sigurna kupovina putem Interneta. Usluga je dobila ime jer zahteva visoki nivo sigurnosti na 3 domena: kod banke acquirera (trgovca), banke issuera (kartičara) i u domenu interoperabilnosti - što je infrastruktura koju omogućavaju platne šeme.

"MBU 3-D Secure" usluga za plaćanje putem Interneta (e-trgovina), za izdavače i one koji poseduju kartice, dostupna je već nekoliko godina bankama koje koriste MBU usluge procesuiranja. Rešenje obuhvata oba sigurnosna standarda platnih šema "Verified-By-Visa" i "MasterCard SecureCode", a infrastruktura je implementirana u skladu s PCI DSS standardom te je MBU na PCI DSS listama platnih šema kao kartični procesor naveden između ostalog i kao IPSP- Internet Payment Service Provider. Time je MBU svrstan uz bok vodećih svetskih procesora za plaćanje platnim karticama putem Interneta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.