NavMenu

Strancima u Nemačkoj plate 900 EUR manje nego domaćima

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 22.09.2020. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: Rob Bayer/shutterstock.com)
Stranci u Nemačkoj u proseku zarađuju 900 EUR manje mesečno od domaćih građana, pokazuje statistika Savezne agencije za rad.

Nemački državljani su u prošloj godini imali mesečni srednji prihod od 3.509 EUR bruto, a stranci 2.614 EUR, što je čak za četvrtinu manje, prenosi Dojče vele.

Razlika između Nemaca i stranaca je posebno drastična kada su u pitanju došljaci iz Sirije, Avganistana ili Eritreje, koji zarađuju 1.475 EUR manje od domaćih.

Naročito se razlika povećala prethodnih godina, jer je 2010. godine iznosila 11,6%, odnosno 317 EUR.

Razlika se ne može pripisati samo obrazovanju, jer postoji čak i kod nekvalifikovanih radnika - stranci tu dobijaju 415 EUR manje od Nemaca.


Nekvalifikovani radnici iz regiona zapadnog Balkana zarađuju 208 EUR manje mesečno, dok ljudi iz izbjegličkih zemalja imaju 657 EUR manje mjesečno.

U takozvanom "sektoru niskih plata" radi tek 16% od svih nemačkih zaposlenih, dok je kod stranaca taj udeo 37 %.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.