Izvor: Glas Srpske | Ponedeljak, 21.09.2020.| 17:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cena bijeljinskog Žitoprometa biće poznata 3. novembra - Radnici se nadaju da će Pavgord kupiti kompaniju

(Foto: smart.art/shutterstock.com )
Odbor poverilaca bijeljinskog Žitoprometa u stečaju doneo je odluku o prodaji nepokretne imovine tog preduzeća, a početna cena biće usaglašena na Skupštini koja je zakazana za 3. novembar.

Rekao je to predsednik Odbora poverilaca Žitoprometa Dušan Tomić naglasivši da očekuje da će do kraja godine imovina nekadašnjeg semberskog giganta biti prodata.

- Sve ide u dobrom pravcu i uveren sam da će stečaj biti okončan do nove godine. Radnici sve nade polažu u firmu Pavgord. Očekujemo da će ta kompanija dati najbolju ponudu te podići Žitopromet na noge - rekao je Tomić.

On je podsetio da su radnici od 29. novembra prošle godine prijavljeni na Zavod za zapošljavanje te da ostvaruju mesečne novčane naknade, jer je Pavgord za sve njih uplatio doprinose u iznosu od oko 600.000 KM (oko 300.000 EUR) te je na taj način povezan staž zaposlenima, koji su radili u ovom preduzeću do otvaranja stečaja.

Tomić je dodao da je bijeljinski Žitopromet nekada zapošljavao 234 radnika, a u trenutku prekida rada bilo je 114 zaposlenih.

Tomić je rekao da investitor vodi računa o imovini preduzeća i čini sve da se sačuva imovina kako bi proizvodnja ponovo mogla da počne.

- Pogoni su očišćeni i spremni tako da verujem da ćemo svi na proleće ponovo početi da radimo - rekao je Tomić, dodavši da on i još pet radnika redovno dežuraju u Žitoprometu da sačuvaju imovinu.

Iako je ranije bilo najavljeno da će ovo preduzeće već u ovoj sezoni početi sa primanjem pšenice, to se nije dogodilo jer je pandemija virusa korona usporila stečajni postupak.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se još prije dve godine. U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali, jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog toga što im je firma tada dugovala tri plate i nisu imali uplaćeno penzijsko i zdravstveno osiguranje radnici su stupili u štrajk.

Problemi su potrajali godinu dana, a otvaranje stečaja u decembru prošle godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i investitora, ali i predstavnika nekadašnjeg većinskog vlasnika Slobodana Pavlovića koji se nisu bunili protiv ovog rješenja.

Na ročištu, koje je održano u februaru, priznato je 6,2 mil KM (3,1 mil EUR), od čega 4,8 mil KM (2,4 mil EUR) kompaniji Pavgord. Imovina nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta procijenjena je na skoro 12 mil KM (6 mil EUR).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.