NavMenu

Mihajlović sa DFC-om u sredu o gradnji 267 kilometara puta - Razgovori i o Južnoj pruzi

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 21.09.2020. 13:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Potpredsednica vlada i ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila da će se u sredu sastati sa visokom delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koja danas dolazi u Beograd, kao i da će plaftorma za te razgovore biti sporazum iz Vašingtona i oko 3,7 mlrd EUR investicija u izgradnju autoputeva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine.

Mihajlović u izjavi za Tanjug otkriva da će se sa DFC-om razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

To su izgradnja autoputa Niš - Merdare - Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja autoputa Bujanovac - Končulj - Gnjilane - Štrpce od 78 kilometara, zatim brza saobraćajnica Raška - Jarinje - Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribariće - Brnjak - Zubin Potok u dužini od 28 kilometara. Procenjuje se da će za te projekte biti potrebno između 2,18 i 2,73 mlrd EUR.

Mihajlović ističe da će u fokusu biti nastavak finansiranja autoputa od Niša do Merdara i Prištine, za šta treba obezbediti još više od 750 mil EUR, kao i izgradnja pruge na tom pravcu.

- Putevi i pruge za povezivanje Beograda i Prištine je naša osnovna platforma, a sigurno da ćemo razgovarati i finansiranju regionalnih projekata, kao i o ženskom preduzetništvu - rekla je Mihajlović.

Kada je reč o železničkom povezivanju, predviđeni projekti za razgovor su pruga Beograd - Niš u dužini od 240 km, za koji su u toku pripremne projektne aktivnosti sa kineskim partnerima (CRBC), a vrednost je oko 2,1 mlrd EUR.

Takođe, planirano je da se radi pruga Doljevac - Kuršumlija - Merdare od 87 km, za šta je potrebno oko 980 mil EUR.

Zatim, u planu je i pravac Meradare-Priština u dužini od 43 km ukoliko se na tom delu bude gradila nova pruga od Merdara-preko Prilužja do Prištine (jer od izlaza iz tunela Merdare nedostaje pruga).

Takođe, pruga Priština-Kosovo Pole-Đeneral Janković-granica sa Severnom Makedonojom od 70,8 km.

Mihajlović podseća da je za prvu deonicu autoputa od Niša do Pločnika u dužini od 33 km obezbeđeno finansiranje i da će tender biti objavljen krajem oktobra, a da će radovi početi sledeće godine. Ta deonica je vredna 225 mil EUR.

Navodi da će će se sa DFC-om pregovarati o finansiranju druge deonice od Pločnika do Merdara i dalje ka Prištini, kao i da je ukupna vrednost celom autoputa oko milijardu evra, tako da je potrebno obezbediti dodatnih više od 750 miliona evra.

Napomenula je da tek treba da se završi projektno - tehnička dokumentacija.

Kada je u pitanju pruga, Mihajlović kaže da je na delu od Niša do Merdara prosečna brzina svega 30 do 30 km na sat i da i tu treba završiti dokumentaciju i videti stanje pruge od Merdara do Prištine.

Mihajlović ističe da će te investicije dati impuls razvoju celog regiona.

Kaže da će se razgovarati i o otvaranju aviolinije između Beograda i Prištine i da će naša strana učiniti sve da na njoj leti Er Srbija a ne druge aviokompanije.

Ministarka ističe da u Srbiju ne dolazi samo DFC već i američka vlada, s obzirom da je taj fond deo američke vlade.

Taj dolazak nije samo realizacija sporazuma iz Vašingtona već i garancija da će se dogovoreni infrastrukturni projekti realizovati, rekla je Mihajlović i istakla da sve to predstavlja mogućnost da se poveća stabilnost celog regiona.

Kako kaže, dolazak DFC-a i američke vlade je prekretnica u u bilateralnim odnosima Srbije i SAD i novi impuls u razvijanju tih odnosa, koji su "nekada bili gore nekada dole".


- Cilj je da konačno stavimo ekonomiju ispred svih drugih priča koje su postojale i sada postoje. Naravno da ne možemo da zaboravimo prošlost, ali moramo da se razvijamo i da bi naš narod ostao da živi na KiM i da bismo mi kao region išli napred. Nama je potebna ova vrsta investicija i to od jedne od najjačih sila sveta, a to je SAD - naglasila je Mihajlović.


Mali sa DFC-om o projektima iz programa "Srbija 2025"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je Tanjugu da će na predstojećim sastancima sa visokom delegacijom DFC-a, koja danas dolazi u Beograd, predstaviti naše projekte za finansiranje, sa posebnim naglaskom na program Srbija "2025".

Osim infrastrukturnih projekata, kaže Mali, predmet njihovog interesovanja su mikro, mala i srednja preduzeća, žensko preduzetništvo, kao i poljoprivreda.

- Verujem da ćemo u narednih nekoliko dana konkretizovati dogovor o otvaranju njihove kancelarije u Beogradu, što će biti odličan signal za investitore iz celog sveta - rekao je ministar Mali Tanjugu.

Ističe da je ovo početak implementacije Vašingtonskog sporazuma, koji je potpisan pre malo više od dve nedelje, kao i da to najbolje govori o važnosti koju Srbija i pomenuti sporazum imaju za SAD.

U Ministarstvu finansija kažu da će se sa DFC-om razgovarati o novoj garantnoj šemi koja bi se radila sa DFC-om, finansiranju velikih projekata iz programa Srbija 2025, razvojnom finansiranju i drugim temama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio program za razvoj zemlje do 2025. godine pod nazivom "Srbija 2025", koji je vredan ukupno 14 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Stižu dolari

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.