NavMenu

Blokiran pokušaj Vlade SAD da zabrani kineski WeChat

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 21.09.2020. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Američki sudija blokirao je pokušaj vlade SAD da zabrani kinesku aplikaciju za plaćanje i razmenu poruka WeChat.

Sudija u San Francisku Lorel Biler navela je da se zabranom ove aplikacije otvaraju ozbiljna pitanja u vezi sa Prvim amandmanom američkog Ustava, koji garantuje slobodu govora, prenosi BBC.

Ona je blokirala zahtev Ministarstva trgovine da Apple i Google uklone do 20. septembra uveče preuzimanje aplikacije.

Slučaj je dospeo na sud nakon što je grupa korisnika WeChat-a u SAD osporila izvršnu naredbu predsednika Donalda Trampa, koji je pokušao da ugasi aplikaciju u zemlji.

Ministarstvo pravde tvrdilo je da blokiranje te naredbe može da "zaustavi i poremeti odlučnost predsednika da se izbori sa pretnjama po nacionalnu bezbednost".

Biler je odgovorila da "dok su dokazi o pretnjama po nacionalnu bezbednost vezani za Kinu (u smislu tehnologije i mobilnih komunikacija) ogromni, dokaza u vezi sa WeChat-om ima malo - prenosi Glas Amerike.

Ministar trgovine Vilbur Ros rekao je da je odluka da se blokira aplikacija doneta kako bi se borili protiv "kineskog zlonamernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana".

Ministarstvo tvrdi da je WeChat-om prikupljan ogroman broj podataka korisnika, uključujući njihove aktivnosti na mreži, informacije o lokaciji i istoriju pretraživanja.

WeChat ima 19 miliona korisnika dnevno u SAD, navela je analitička kompanija Aptopia početkom avgusta.

Aplikacija je popularna među kineskim studentima, Amerikancima koji žive u Kini i onima koji imaju privatne ili poslovne kontakte u Kini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.