NavMenu

JOKSIMOVIĆ: Novi investicioni plan EU za Zapadni Balkan početkom oktobra

Izvor: Politika Nedelja, 20.09.2020. 16:32
Komentari
Podeli
Jadranka Joksimović (Foto: YouTube/screenshot)Jadranka Joksimović
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je jutros da je novi ekonomski investicioni plan EU za Zapadni Balkan u završnoj fazi i očekuje se da će biti predstavljen početkom oktobra, a njegov cilj je bolje povezati region u saobraćajnom, energetskom, digitalnom smislu.

Plan će omogućiti i rad na projektima zelene agende, odnosno zaštite životne sredine i poboljšati konkurentnost regiona Zapadnog Balkana, rekla je Joksimović za RTS, prensoi Tanjug.

Ona je precizirala da će se koristiti različiti instrumenti finansiranja od nacionalnih IPA sredstava do višekorisničke IPA-e, investiocionog okvira za Zapadni Balkan, koji znače kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova kojih ce verovatno biti više.

- Bilo bi neodgovorno da izađem sa nekom cifrom jer do kraja još uvek nije poznata, ali očekujem da bude nekoliko milijardi evra i ići će projektno - kazala je Joksimović odgovarajući na pitanje koliko će novca Srbija dobiti od tog plana.

Joksimović kaže da će se ta sredstva koristiti za one projekte koji budu dobri i spremni i istakla da su zato Ministarstvo koje predvodi, sa svim resornim ministarstvima, kabinetom premijerke Ane Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, celo leto radili kako bi dobro spremili i predstavili projekte.

- Mi smo krajem jula, početkom avgusta poslali projekte koje smo spremali tokom leta, to su i pruge koje imaju regionalnu dimenziju i saobraćajnice, regionalno povezivanje, ali ima i ono što je vezano za nas, kao što je zapošljavanje, brojna postrojenje za pročišćavanje vode... - ispričala je Joksimović.



Nova radna mesta

Kada je reč o regionalnoj povezanosti, Joksimović kaže da će se time otvarati nova radna mesta, podsticati jedan pogodniji investicioni ambijent.

Novi ekonomski investicioni plan, zbog pandemije virusa korona, baviće se i onim što se otvorilo kao nova tema, a to je, naglašava Joksimović, nesumnjivo najvažnija za građane - mladi, obrazovanje i socijalna komponenta.

Joksimović je podsetila da je taj plan napravljen u maju mesecu tokom hrvatskog predsedavanja EU na video Samitu "EU i Zapadni Balkan", kojem je i ona prisustvovala uz predsednika Vučića.

Takođe, kako kaže, i predsednica EK Ursula fon der Lajen je pre nekoliko dana govorila o tom planu kao o postojećem i planu koji je u poslednjoj fazi primene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.