Izvor: B92 | Nedelja, 20.09.2020.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otkupna cena vune ne pokriva ni cenu šišanja ovaca

Ilustracija (Foto: Richard Semik/shutterstock.com )
Marko Janković predsednik je novoosnovanog "Udruženja odgajivača ovaca Srbije". Marko je rešio da uzme stvar u svoje ruke i da zajedno sa drugim uzgajivačima ovaca osnuje udruženje kako bi se organizovali i zaštitili.

Gostujući u emisiji "Bolja zemlja" on je ukazao da se poslednjih godina, otkupna cena vune smanjuje.

- Prošle godine je bila osamdeset dinara, a ove je trideset. To ne pokriva ni cenu šišanja ovce - objasnio je Janković.

Kako kaže, cena šišanja ovce je od dvesta do dvesta pedeset dinara, a ako ovca u proseku daje od tri do četiri kilograma vune, "onda vam je jasna računica".

Kako je rekao, okidač za osnivanje Udruženja bila je niska otkupna cena jagnjadi.

- Ja razumem situaciju sa koronom, ali i pre svega toga je bilo problema i otkupna cena je bila niska - rekao je Marko Janković.

U planu je, kako kaže, da se do kraja godine organizuje jedan veliki otkup jagnjadi, kao i izgradnja otkupnih stanica.

Mnogi se žale i za povraćaj, i za subvencije i za isplatu subvencija. Što se tiče priplodnog materijala, tih sedam hiljada po grlu je sasvim u redu, ali problem je što te subvencije nama stižu jako kasno, objašnjava on.

- Svakom poljoprivredniku bi tih sedam hiljada značilo na početku radova, kada treba novca za naftu, za obradu zemljišta, a mi te subvencije dobijemo godinu dana nakon podnošenja zahteva - rekao je on.

Marko Janković je došao iz Švedske, sa ženom Šveđankom i novac koji je zaradio tamo uložio u uzgajanje ovaca. Sve ovo što se dešava je za njega "hladan tuš".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.