NavMenu

Najskuplji hektar oranice prodat u Kaću - Njive će biti sve traženije i skuplje

Izvor: Blic Nedelja, 20.09.2020. 14:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Najskuplji hektar njive u prvoj polovini ove godine prodat je u novosadskom prigradskom naselju Kać za 100.000 EUR po hektaru. Istu cenu prošle godine držala je oranica u selu Gunaroš kod Bačke Topole u Severnobačkom okrugu. Stručnjaci navode da će njive biti još skuplje, jer ih je sve manje.

Cene kupljenog i prodatog poljoprivrednog zemljišta širom Srbije kreću se od minimalnih 100 EUR po hektaru do 100.000 EUR, podaci su Republičkog geodetskog zavoda, prenosi Srbija Danas.

Prema izveštaju RGZ-a, oko 90% prodatih njiva površine su od deset ari do tri i po hektara. Što se tiče kupljenih njiva koje imaju više od pet hektara, većina se nalazi na teritoriji Vojvodine.

Najviša cena oranice u Beogradu bila je 56.800 EUR za hektar, dok je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji najskuplji hektar prodat za čak 52.650 EUR.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je obradivog zemljišta sve manje i da će, shodno tome, ono biti sve skuplje.

Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu, navodi da je očekivano da hektar zemlje bude najskuplji u Vojvodini, kao i da cene rastu.


- To je ujedno i najkvalitetnije zemljište i ne čudi što su pojedine oranice prodate za veliki novac. Treba reći da cene poljoprivrednog zemljišta još od 2001. godine rastu, tada je hektar koštao oko 200 EUR, 2008. godine oko 5.000 EUR, a evo vidite koliko se cifre sada dostiže - objašnjava Prostran.

- Na tim mestima se grade nekretnine i putevi, a tođe veliki broj hektara propada jer se ne obrađuje. Sa druge strane, tražnja prostoji i, naravno, cene rastu. To je i svetski trend, na ovakvom zemljištu se proizvodi hrana, a ona je osnovni izvor života. Oranice će se sve više tražiti i biće sve skuplje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.