NavMenu

Kanada odustaje od sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom

Izvor: Tanjug Nedelja, 20.09.2020. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: Unplash / Hermes Rivera)
Kanada napušta ideju zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, jer su odnosi između Otave i Pekinga u krizi, rekao je u petak šef kanadske diplomatije.

- Kina 2020. nije Kina 2016., kada su počeli razgovori - rekao je ministar spoljnih poslova Fransoa-Filip Sampanj u intervjuu za Globe and Mejl.

Postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom bio je prioritet vlade Džastina Trudoa kada je došao na vlast 2015. godine.

Pregovori započeti 2016. godine usporili su zbog hapšenja lidera kineskog giganta Huavei u Vankuveru 1. decembra 2018. godine, nakon čega je usledilo hapsenje dvoje Kanađana u Kini, samo nekoliko dana kasnije.

- Ne verujem da su trenutno ispunjeni uslovi da se ove diskusije nastave - rekao je Sampanj, navodeći kao razlog diplomatiju Pekinga.

U junu je Kina formalno optužila za špijunažu Kanađane Majkla Kovriga, bivšeg diplomatu stacioniranog u Pekingu, i savetnika i biznismena Majkla Spavrova, eksperta za Severnu Koreju.

Glavni finansijski direktor Huawei kompanije, Meng Vanzou, uhapšena je na zahtev Sjedinjenih Država, a nalazi se u kućnom pritvoru u Kanadi, dok se ne donese odluka o njenom mogućem izručenju.

Premijeri Dzastin Trudo i Li Kećing pokrenuli su početnu fazu pregovora o slobodnoj trgovini u septembru 2016. godine. Kina se nadala da će zaključiti svoj prvi sporazum sa zemljom G7.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.