Izvor: Politika | Subota, 19.09.2020.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proizvođači junadi predlažu put za izlazak iz krize

Ilustracija (Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Proizvodna grupa uzgajivača junadi "Agroprofit" pozvala je vladu da razmotri izmenu uredbu koja je usvojena kao pomoć ovom sektoru. U pismu koje su poslali premijerki Ani Brnabić, ističe se da je država pokazala dobre namere izdvajanjem novca za dodatne podsticaje tovljačima junadi koji su osetili najveći udar pandemije, ali da bi izmenama uredbe, koja je doneta 4. septembra i dopunjena deset dana kasnije, pomoć proizvođačima mogla da bude bolje usmerena. Podsetimo, reč je o dodatnom podsticaju u ovom sektoru od 2 mil EUR.

Ova grupacija, koja okuplja 220 gazdinstava, saopštila je da mnogi stočari koji im se javljaju ne vide mogućnost za brže i veće otvaranje tržišta junadi na osnovu donete uredbe i izmena.

– Želimo da pomognemo da se ovo tržište što pre otvori i zato predlažemo da se odobri izvoz žive junadi svih rasa i kategorija. Takođe, da bude utvrđen novi podsticaj od 20.000 dinara po grlu koji bi bio uplaćen gazdinstvima, uz jednostavnije sticanje prava na ovaj novac preko Uprave za agrarna plaćanja i sa korišćenjem modela koji sada važi za tovljače kada se prijavljuju za već utvrđenu premiju od 15.000 dinara. Predlažemo i da objedine isplate ove dve premije kao i da se primena uredbe produži do 20. decembra – navodi se u saopštenju.

Proizvođači ističu da je namera vlade, što je razumljivo, bila da se domaćim klanicama indirektno ponudi angažovanje i šansa za izvoz. Međutim, dodaju, u Srbiji postoje svega tri-četiri klanice (aktivne) registrovane za izvoz junećeg mesa, a nijedna od njih trenutno nema kupca za izvoz junećeg mesa.

Kako kažu, potrebe za junećim mesom u domaćem prometu su simbolične i ne predstavljaju izlaz iz ove krize. Trošimo svega 4,5 kilograma po stanovniku i za te potrebe dovoljno je oko 90.000 junadi godišnje. Smatraju da je za dalji opstanak tovnog govedarstva u Srbiji važno da se oslobodimo viška utovljene junadi i da farmeri nastave ovaj posao, jer se u idućoj godini očekuje ozbiljna potražnja u ovom sektoru.

– Vlada i Ministarstvo poljoprivrede uložili su značajna sredstva u tovno govedarstvo i, što se podsticaja tiče, ovaj sektor već godinama ima predvidive mere, koje se kvalitetno iz godine u godinu poboljšavaju – kažu. Dodaju i da, nažalost, po obimu tovnih farmi još nismo ostvarili više od deset grla po gazdinstvu, ali da Srbija sve više ima odgajivača sa 20 do 80 grla, dok najveća fama broji 3.000 junadi.

– Da bismo ostvarili stabilnost u prodaji, neophodno je pronaći nova tržišta, što podrazumeva angažovanje Privredne komore Srbije, koja do sada nije učestvovala u rešavanju ovog problema – zaključak je saopštenja ove grupacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.