Izvor: Tanjug/ eKapija | Četvrtak, 17.09.2020.| 16:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od mini Šengena najviše će profitirati oblast hrane - Platforma eAgrar uvezaće sve poljoprivredne baze

(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
Jedna od oblasti koja će najviše profitirati osnivanjem "mini Šengena" je oblast hrane, jer se ruše sve barijere koje se tiču fitosanitarnih sertifikata i dobijamo jedan novi prostor na tom tržistu koliko god ono bilo, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na svečanoj sednici Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a, Nedimović je naveo da pored Srbije, Severne Makedonije, Albanije i prostora koji kontroliše Priština, može lako da se desi da i BiH donese odluku da se pridruži "mini Šengenu".

- Nama je potreban prostor da se širimo - rekao je Nedimović i poručio da Srbija i njene kompanije iz oblasti prehrambene industrije ne mogu da ispadnu iz "lige šampiona" i da o tome govore cifre u oblasti trgovinske razmene sa svim tim prostorima na kojima plediramo da trgujemo i na kojima već trgujemo.

- Sada polako ulazimo u drugu zonu gde sa drugim igračima ulazimo u suficit. To samo govori kolika je snaga prehrambene industrije u Srbiji - naveo je ministar.

Kaže da naredna Vlada Srbije mora da ima potpuno novi pristup prehrambenoj industriji kada je reč o privlačenju novih investicija, a svom naslednika na čelu resora koji je do sada vodio predlaže da mu u fokusu budu oblast bezbednosti hrane, "mini Šengen" i e-agrar.

Razvoj platforme eAgrar olakšaće registraciju za oko 400.000 aktivnih gazdinstava i podnošenje zahteva za nacionalne podsticaje poljoprivrednicima, i zato je razvoj ove platforme jedan od glavnih prioriteta na kojima će Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u raditi naredne dve godine, saopšteno je iz ove organizacije.

Prvi rezultati u razvoju eAgrara očekuju se već sledeće godine, rekao je ministar Nedimović.

- Dobili smo projekat Svetske banke koja obuhvata eAgrar i čim bude formirana nova Vlada počećemo sa implementacijom. To znači da će biti uvezane sve baze, a to će pored lakše registracije i podnošenja zahteva za subvencije doneti i bolju kontrolu usklađenosti sa veterinarskim, fitosanitarnim i standardima zaštite životne sredine. Očekujemo da će 1. januara 2022. svi moći da se registruju elektronski – rekao je Nedimović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.