NavMenu

Prihvaćena aplikacija BH-Gasa za projekat gasovoda na sjeverozapadnoj granici BiH i Hrvatske - Konačna odluka o finansiranju do početka 2021.

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 17.09.2020. 16:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tashbulatova/shutterstock.com)Ilustracija
BH-Gas je jedna od retkih kompanija koja u punom obimu koristi evropske fondove u cilju razvoja transportnog sistema, saopšteno je iz te kompanije.

Na 18. sednici Državnog odbora za investicije, održanoj 31. avgusta, prihvaćena je aplikacija BH-Gasa za dodelu tehničke pomoći u okviru 24. kruga WBIF – Investicionog okvira za zapadni Balkan, uz još jedan projekt iz sektora energije, navedeno je takođe.

Aplikacija se odnosi na projekat gasovoda Zapadna interkonekcija BiH i Hrvatska, gasovod Tržac–Bosanska Krupa sa odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu, a tehnička pomoć u iznosu od 1,25 mil EUR bi bila iskorišćena za izradu dokumentacije: studija opravdanosti, analiza troškova i dobiti, studija uticaja na okolinu i društvo i idejni projekat.

Osim od strane institucija BiH i FBiH, aplikacija je podržana i od strane Evropske banke za obnovu i razvoj. Od Vlade Unsko-sanskog kantona je iskazan veliki interes za gasifikaciju tog dela Federacije.

Projekat Zapadna interkonekcija BiH – Hrvatska je sadržan u dokumentima Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine, Strateški plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH, Program javnih investicija Fedracije BiH 2020. – 2022. godine, PMI Lista projekata od uzajamnog interesa za zemlje Energetske zajednice, Desetogodišnji plan razvoja Evropske mreže operatora transportnih sistema priprodnog gasa ENTSOG TYNDP, Nacionalni desetogodišnji plan razvoja gasne mreže Hrvatske – Plinacro TYNDP 2018-2027.

Konačna odluka o dodeli WBIF sredstava se očekuje u decembru 2020/januaru 2021. godine te bi u slučaju odobrenja, implementacija počela u julu 2021. godine. Realizacija projekta bi stvorila preduslove za korišćenje prirodnog gasa kako u industriji tako i u drugim sektorima potrošnje na području Unsko-sanskog kantona, uz ispunjenje ciljeva zaštite životne sredine.

Ova aplikacija je nastavak dobre prakse BH-Gasa da maksimalno koristi raspoložive evropske i druge fondove u svrhu razvoja projekata razvoja gasne transportne mreže Federacije BiH/BiH.

Kompanija podseća da se grantom EU finansira izrada idejnog projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska, a da se u isto vreme Studija izvodljivosti i Studija uticaja na okolinu za drušvo finansiraju grant sredstvima USAID-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.