NavMenu

Novi Program ekonomskih reformi Srbije usmeren na ublažavanje posledica pandemije koronavirusa - Koje strukturne promene nas očekuju?

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.09.2020. 15:04
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/klenger)
Program ekonomskih reformi (ERP), kao jedan od najvažnijih strateških dokumenata u ekonomskom dijalogu Evropske unije (EU) i zemalja kandidata za članstvo, njegova uloga, sprovođenje i unapređenje u Srbiji, bila je tema skupa koji je danas održan u Beogradu u okviru projekta "Pripremi se za učešće" koji sprovode Centar za evropske politike (CEP), NALED, Centar savremene politike (CSP) i EWB.

Kordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Nataša Dragojlović istakla je ovom prilikom da je ERP najznačajniji instrument za praćenje stanja u ekonomiji, da se kroz njega vide svi sektori, kao i kako vlada namerava da ih razvija i koja budžetska sredstva su tome namenjena.

Ona je napomenula da Srbija nema strategiju razvoja koja bi bila krovni dokument i smernica svim resorima i sektorima kako da se postave i kreiraju svoje ciljeve, i da se u tom naporu pojačaju performanse naše privrede i ubrza ekonomski razvoj, stopa privrednog rasta značajno poveća i zaštite neke ranjive grupe

- Važno je da imamo što više ovakvih dokumenata koje javnost može da prati i koji privredi čine poslovanje izvesnim, ali taj dokument nikako nije zamena za strategiju razvoja Srbije koja treba da se donese i koja treba da bude usklađena sa strategijama u EU - istakla je Dragojlović.

Dragojlović je ukazala i na značaj civilnog sektora u izradi ERP-a, čiji je posao, kako kaže u merenju efekata mera "što će u 2020. godini biti izazov jer se mora uzeti u obzir činjenica da je neke od mera kriza izazvana virusom Kovid 19 prekinula ili ometala."

- Konvent je izradio poseban poseban izveštaj samo za period vanrednog stanja kada je Vlada Srbije kreirala posebne mere podsticaja za privredu, te će se videti koji su efekti tih mera - navodi ona.

Dodala je da je važno da strateške ciljeve kada je reč o ekonomiji, ekologiji, inovacijama, digitalizaciji "harmonizujemo sa EU koja je najveći i najznačajniji ekonomski partner Srbije".

Kako je najavljeno na skupu, objavljivanje izveštaja o monitoringu ERP-a za 2019. koji treba da bude objavljen neposredno pred izveštaj EK o kandidatima, očekuje se 6. oktobra.

Jelena Rančić iz NALED-a rekla je da je u okviru monitoringa za 2019. analizirano 13 reformi i napomenula da se radi na još dve.

Kako ističe, budući da je ovu godinu obeležila pandemija, u novom ciklusu izrade ERP-a akcenat će biti na strukturnim reformama kojima se minimiziraju ili ublažavaju negativni efekti kovid krize.

- Najveći akcenat mora biti na obezbeđivanju javnog zdravlja, zatim zapošljavanju, pomoći u sektoru malih i srednjih preduzeća, kao i strukturne reforme koje se odnose na digitalizaciju i veću dostupnost eUprave građanima – ocenila je Rančić.

Verica Ignjatović, pomoćnik ministra iz Ministarstva finansija, istakla je da "ERP odslikava ono što se dešava u EU" te da se taj program poklapa sa "evropskim semestrom" koji koordiniše ekonomsku politiku u EU.

Ističe i da su za ispunjenje osnovnih ciljeva ERP-a, kao što su jačanje konkurentnosti, privredni rast i rast zasposlenosti, najznačajnije strukturne reforme.

Podsetimo, ERP je Srbija donela prvi put 2015. godine a radi se o "roling" dokumentu, u kojem svaki novi ciklus izrade treba da u izvesnoj meri predstavlja kontinuitet u oblasti prioriteta.

ERP se donosi svake godine, sa projekcijama razvoja u naredne tri, a trenutno je u toku sedmi ciklus izrade, za period od 2021. do 2023.

Izrada ERP počinje u junu, kada Evropska komisija daje smernice kandidatima, a završava se u februaru sledeće godine, kada se dokument usvaja u vladi i šalje Evopskoj komisiji. Savet EU za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN) razmatra ERP i usvaja preporuke za izradu novog.

U izradi ERP-a učestvuju resorna ministartva i institucije okupljene u Radnoj grupi za izradu i praćenje sprovođenja dokumenta. Predstavnici civilnog društva, stručne javnosti, poslovne zajednice i poslanici Narodne skupštine mogu komentarima da utiču na izradu ERP-a.

ECOFIN je maja ove godine, zbog pandemije, dao Srbiji brojne preporuke, uključujući mere za očuvanje zaposlenosti, povećanje kapitalne potrošnje radi ubrzavanja rasta, obezbeđivanje podrške mikro, malim i srednjim pogođenih krizom, ojačanje zdravstvenog sistema, uz nastavak sprovođenja reformi plata u javnom sektoru.

S.Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.