NavMenu

Na poluostrvu Luštica gradi se još jedan gat za vezivanje plovila - Predviđen za lokalni i inostrani saobraćaj bez preplitanja

Izvor: eKapija Sreda, 16.09.2020. 18:20
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Tivat/Decom/dokumentacija)
Kompanija Luštica Development ima u planu izgradnju gata za vezivanje plovila na rtu Tri krsta na na jugozapadu zaliva Trašte, na poluostrvu Luštica.

Naime, Sekretarijat za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj saopštio je da je kompanija Luštica Development iz Tivta, podnela zahtev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procene uticaja na životnu sredinu za gat za vezivanje plovila na urbanističkoj parceli UP7, koju čini deo kat.parc.br. 1117/1 i dio kat parc.br. 1144/1 KO Radovići i deo akvatorijuma, u zahvatu Izmena i dopuna Državne studije lokacije Sektor 36.

- Ovim projektom je predviđeno izvođenje gata za vezivanje plovila, a predviđen je u morskoj sredini - navodi se u dokumentaciji objavljenoj na sajtu opštine.

Master planom u ovom kompleksu su predviđeni hotelski i apartmanski sadržaji, luksuzne vile, gradske kuće, golf teren, marina, gradski komercijalni i stambeni centar, prateći infrastrukturni i saobraćajni sadržaji itd. Kao inicijalna faza razvoja čitavog projekta, izvedena je izgradnja marine, plaže, hotela i apartmansko komercijalnog sadržaja u samom centru, a planirano je izvođenje golf terena i i drugih objekata turističkog sadržaja.

- Lokacija predmetnog objekta se nalazi u zoni izvan planiranih turističkih sadržaja smeštajnog tipa, odnosno lokacija ima namenu uslužno servisne zone. Sam pristup lokaciji je internom saobraćajnicom čija namena je isključivo za potrebe objekta. Postojeće stanje na lokaciji i njenom okruženju je stenovita obala iznad mora. U okruženju projekta ne postoje izvorišta vodosnabdevanja - stoji u dokumentaciji.

Kako se navodi, na predmetnoj lokaciji nema močvarnih delova, nema šumskih površina. Ova lokacija ne pripada zaštićenom području u bilo kom pogledu.

Planirani objekat je smešten u okviru građevinskih linija, definisanih koordinatama tačaka u Urbanističko-tehničkim uslovima. U neposrednoj okolini projekta nema drugih objekata.

- Teren na kojem se planira izgradnja gata je u nedefinisanom stanju. Postoji nedovršen gat sa tri AB kesona, nasipom - lukobranom od kamena i betonskih elemenata. Središni keson je sastavljen od dva AB kutijasta elementa, zapunjena sa kamenim materijalom, na koje je oslonjena metalna konstrukcija sa metalnim gazišnim delom od
rebrastog lima. Bočni kesoni su takođe sastavljeni od po dva AB kutijasta elementa, zapunjena sa kamenim materijalom, na koje su oslonjeni AB elementi pločastog tipa, koji vezuju keson sa obalom - piše o dokumentu.

(Foto: Opština Tivat/Decom/dokumentacija)
Predmetni projekat pripada prostoru na kojem je planirano izvođenje izdvojenog gata sa sadržajima za administrativne službe graničnog prelaza, lučke kapetanije, rezervoari za gorivo, pumpna stanica, pretakalište i svetionik.

Ovim projektom je predviđeno izvođenje gata za vezivanje plovila.

- Gat je predviđen za brodove do 100m, katamarane 35m kao i sve druge čamce i plovila. Na njemu će se odvijati lokalni i inostrani saobraćaj bez preplitanja. Gat je dimenzija 70x10m, na betonskim šipovima sa svim neophodnim elementma. Sa administrativnim objekatom je povezan rampom koja rešava denivelaciju od 70cm - navodi se.

Na Gatu se nalaze i bitve za katamaran sa unutrašnje strane gata, bitve za plovila od 100m (7 bitvi za 40t), bitve za gat za mala plovila, bokobrani i dodatna plutajuća bova za pramčani privez plovila.

Instalacije

Na Gatu se nalaze točeća mesta različitih kapaciteta 1000, 600, 200 i 80 l/min. Točeća mesta su povezana sa postrojenjem za skladištenje goriva sa pripadajućom opremom koje nije predmet ove dokumentacije, već predstavlja zaseban projekat koji će biti predmet zasebne procene uticaja na životnu sredinu.

Unutar konstrukcije doka rešen je sistem instalacija neophodnih za bezbednu upotrebu točećih mesta. Planirano je opremanje gata elektroenergetskim i signalnim instalacijama.

Kako se navodi u dokumentaciji, za idejno rešenje objekta bio je zadužen Decom iz Podgorice.

Rok za javni uvid i dostavljanje primedbi i mišljenja u pisanoj formi na adresu Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat je do 23. septembra 2020. godine.

- U vezi sa navedenim pozivamo vas da izvršite uvid u dostavljenu dokumentaciju u prostorijama Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj, u zgradi organa uprave Opštine Tivat, Trg magnolija br. 1, radnim danima od 8 do 11 časova, kao i na veb-sajtu Opštine Tivat.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.