Izvor: RTV | Sreda, 16.09.2020.| 17:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vrbas dobija nova parking mesta i biciklističku stazu

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
U sredu, 16. septembra počinje Evropska nedelja mobilnosti koja za temu ima promovisanje ekoloških načina kretanja u saobraćaju. Kod nas je od prevoznih sredstava koje ne koriste fosilna goriva i ne zagađuju okolinu najčešći i najpopularniji – bicikl.

U Vrbasu je u proteklih 20 godina udvostručen broj putničkih vozila. Ovo je prouzrokovalo velike gužve u glavnoj ulici gde je zbog tranzitnog pravca saobraćaj dodatno opterećen. Najugroženiji su biciklisti koji zbog lične bezbednosti sve češće umesto putem, voze i trotoarom.

Predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević ističe da bi ovaj problem trebalo bi da se reši povećanjem broja parking mesta u centru grada.

- Svesni te situacije, pristupili smo realizaciji projekta formiranja 63 parking mesta u bloku 44, zato što se u tom bloku nalazi veliki broj institucija koje su prekopotrebne našim građanima, od policijske stanice, same opštine Vrbas, katastra i suda - rekao je predsednik opštine.

Položaj biciklista u gradu unapređivaće se i kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih biciklističkih staza.

- Ono što je lokalna samouprava imala kao zamisao i za sada imamo idejno rešenje je formiranje same biciklističke staze od takozvanog Crvenog salaša do Šlajza. Nadam se da ćemo u narednom periodu pristupiti realizaciji i izradi projektno-tehničke dokumentacije - dodaje Rojević.

U opštini Vrbas trenutno je u toku kompletna rekonstrukcija magistralnog puta Vrbas - Kula u dužini od 10 kilometara, a projektom je predviđena i izgradnja biciklističkih staza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.