Izvor: Tanjug | Sreda, 16.09.2020.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Globalna turistička privreda izgubila 460 mlrd USD

(Foto: hafakot/shutterstock.com)
Globalna turistička privreda izgubila je oko 460 mlrd USD u prvoj polovini 2020, zbog pada međunarodnih putovanja širom sveta izazvanog pandemijom korona virusa, saopštila je Svetska turistička organizacija Ujedijenih nacija (WTO UN).

- Ogroman pad potražnje za međunarodnim putovanjima u periodu januar-jun 2020. godine rezultirao je gubitkom 440 miliona međunarodnih dolazaka i padom izvoznih prihoda od međunarodnog turizma od oko 460 mlrd USD dolara - navodi se u izveštaju ove agencije UN, prenosi Tas.

To je, kako se precizira, oko pet puta veći gubitak prihoda od međunarodnog turizma od onog koji je zabeležen 2009. na vrhuncu globalne ekonomske i finansijske krize.

Prema podacima WTO, međunarodni dolasci turista pali su za 65% tokom prve polovine godine, jer su zemlje počele da uvode ograničenja putovanja i da zatvaraju granice u nastojanju da suzbiju zarazu.

Najteže su pogođeni Azija i Pacifik, prvi region koji je osetio posledice Kovida-19 u turizmu, gde je broj turista pao za 72% u posmatranom šestomesečnom periodu.

Evropa je druga sa padom od 66%, a slede Severna i Južna Amerika sa minusom od 55% i Afrika i Bliski Istok, gde je broj turista opao za po 57%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.