NavMenu

Izraelska kompanija Elta Systems otvara akademiju za sajber bezbednost u Banjaluci

Izvor: eKapija Utorak, 15.09.2020. 16:36
Komentari
Podeli
(Foto: Leszek Glasner/shutterstock.com)
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević sastali su se danas, 15. septembra, sa delegacijom izraelske kompanije Elta Systems koju su činili direktor sektora za marketing i poslovanje i predstavnik ove kompanije za Evropu Roi Šopošnik i direktor singapurskog odjeljenja ove kompanije Doron Кoen.

Tema sastanka je pokretanje aktivnosti na uspostavljanju Sajber akademije pod okriljem Elta Systema u Banjaluci na kojoj bi se školovali profili iz oblasti sajber bezbednosti i odbrane.

- Sa predstavnicima ove respektabilne izraelske kompanije smo postigli dogovor o osnivanju akademije iz oblasti sajber bezbednosti u Republici Srpskoj. To je još jedan dokaz našeg opredeljenja da u Srpskoj, u saradnji sa izraelskim stručnjacima, školujemo kadrove za budućnost, jer je pretpostavka da će već naredne godine ovoj industriji nedostajati preko milion izvršilaca iz oblasti. Za Republiku Srpsku je ovo značajno jer će to biti prva i jedina ustanova ove vrste u regionu, ali i konkretan dokaz tradicionalno dobre saradnje i prijateljskih veza sa Izraelom - istakao je Milorad Dodik.

Ministar Rajčević je naglasio da je sajber bezbednost jedna od ključnih industrijskih grana za koje je u skoroj budućnosti potrebno obezbediti značajan kadrovski potencijal, kao i da će saradnja sa ovom velikom i značajnom izraelskom kompanijom doprineti prepoznatljivosti Republike Srpske u ovoj oblasti na regionalnom, ali i međunarodnom planu.


- Današnji sastanak je nastavak pregovora koje smo započeli krajem 2019. godine. Školovanje stručnjaka iz jedne od globalno najtraženijih branši u Republici Srpskoj je ogromna prilika za nas, pogotovo ako u obzir uzmemo da ćemo ostvariti saradnju sa najvećim izraelskim i svetskim ekspertima. Sajber bezbednost se kao edukativna oblast savršeno uklapa u našu viziju modernizacije i internacionalizacije sistema visokog obrazovanja - istakao je Rajčević.

Elta Systems je jedan od najvećih izraelskih proizvođača radara, sistema baziranih na elektromagnetnim senzorima, drugih vrsta vojne opreme i pružaoca usluga elektronskog nadzora i kibernetičke bezbjednosti i odbrane. Proizvodi ove kompanije su zastupljeni u izraelskoj vojsci i oružanim snagama država širom sveta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.