Izvor: eKapija | Utorak, 15.09.2020.| 16:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izraelska kompanija Elta Systems otvara akademiju za sajber bezbednost u Banjaluci

(Foto: Leszek Glasner/shutterstock.com)
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević sastali su se danas, 15. septembra, sa delegacijom izraelske kompanije Elta Systems koju su činili direktor sektora za marketing i poslovanje i predstavnik ove kompanije za Evropu Roi Šopošnik i direktor singapurskog odjeljenja ove kompanije Doron Кoen.

Tema sastanka je pokretanje aktivnosti na uspostavljanju Sajber akademije pod okriljem Elta Systema u Banjaluci na kojoj bi se školovali profili iz oblasti sajber bezbednosti i odbrane.

- Sa predstavnicima ove respektabilne izraelske kompanije smo postigli dogovor o osnivanju akademije iz oblasti sajber bezbednosti u Republici Srpskoj. To je još jedan dokaz našeg opredeljenja da u Srpskoj, u saradnji sa izraelskim stručnjacima, školujemo kadrove za budućnost, jer je pretpostavka da će već naredne godine ovoj industriji nedostajati preko milion izvršilaca iz oblasti. Za Republiku Srpsku je ovo značajno jer će to biti prva i jedina ustanova ove vrste u regionu, ali i konkretan dokaz tradicionalno dobre saradnje i prijateljskih veza sa Izraelom - istakao je Milorad Dodik.

Ministar Rajčević je naglasio da je sajber bezbednost jedna od ključnih industrijskih grana za koje je u skoroj budućnosti potrebno obezbediti značajan kadrovski potencijal, kao i da će saradnja sa ovom velikom i značajnom izraelskom kompanijom doprineti prepoznatljivosti Republike Srpske u ovoj oblasti na regionalnom, ali i međunarodnom planu.

- Današnji sastanak je nastavak pregovora koje smo započeli krajem 2019. godine. Školovanje stručnjaka iz jedne od globalno najtraženijih branši u Republici Srpskoj je ogromna prilika za nas, pogotovo ako u obzir uzmemo da ćemo ostvariti saradnju sa najvećim izraelskim i svetskim ekspertima. Sajber bezbednost se kao edukativna oblast savršeno uklapa u našu viziju modernizacije i internacionalizacije sistema visokog obrazovanja - istakao je Rajčević.

Elta Systems je jedan od najvećih izraelskih proizvođača radara, sistema baziranih na elektromagnetnim senzorima, drugih vrsta vojne opreme i pružaoca usluga elektronskog nadzora i kibernetičke bezbjednosti i odbrane. Proizvodi ove kompanije su zastupljeni u izraelskoj vojsci i oružanim snagama država širom sveta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.