Izvor: eKapija | Sreda, 17.03.2010.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dvadeset IT preduzeća iz Vojvodine osnovalo klaster

U Novom Sadu juče (16. mart 2010. godine) je zvanično osnovano Poslovno udruženje "Vojvođanski IKT klaster", čiji cilj je razvoj informacionih i telekomunikacionih tehnologija na teritoriji AP Vojvodine.

Klaster je osnovalo 20 preduzeća iz IT sektora, a svoje članstvo najavilo je još desetak kompanija. Ceo proces, od inicijative do osnivanja, vodili su Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP Fond) i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Osim njih, članovi klastera su Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Novog Sada, "AlfaNum" Novi Sad, "Alma mons" Novi Sad, "ComData" Kać, "ExeCom" Novi Sad, "HintTech" Novi Sad, "Intens" Novi Sad, "Ipsylon" Novi Sad, "IT Marketing" Zrenjanin.

Među osnivačima klastera su i "M&I Systems Co." Novi Sad, "Navigator" Novi Sad, "NET Computer Engineering" Novi Sad, "Nordnet" Subotica, "Positive" Novi Sad, "Prozone" Novi Sad, "RT-RK" Novi Sad, TIAC Novi Sad, "Telvent DMS" Novi Sad, "Zesium Mobile" Novi Sad.

Osnivačku skupštinu na Fakultetu tehničkih nauka otvorio je potpredsednik Vlade APV i pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor.

- Informacione tehnologije su jedan od osnovnih pravaca razvoja vojvođanske privrede i politika treba da podržava ovakve ideje - rekao je Pastor, pozdravljajući osnivanje "Vojvođanskog IKT klastera".

On je napomenuo da na nivou Pokrajinskog sekretarijata za privredu postoji ideja da se osnuje savet IT klastera, čiji bi zadatak bio da napravi strategiju razvoja klastera u Vojvodini.

Direktor VIP Fonda Branislav Bugarski je podsetio da je ovaj Fond u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu osnovao pet biznis inkubatora u Vojvodini, što je zajedno sa današnjim osnivanjem klastera samo logičan korak pred osnivanje naučno - tehnološkog parka Vojvodine.

- Uz agrobiznis i mašinski i tehnološki kompleks, sektor informacionih tehnologija predstavlja veliki investicioni potencijal Vojvodine, a osnivanje klastera u toj oblasti omogućiće nam da zajedno nastupamo na sajmovima i pred potencijalnim ino - partnerima - rekao je Branislav Bugarski.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.