NavMenu

Niče nova industrijsko-poslovna zona u Derventi - Evo koji pogoni i trgovinski centri će biti izgrađeni

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.09.2020. 12:49
Komentari
Podeli
DerventaDerventa
Nova ulaganja u derventsku privredu, zapošljavanje radnika i dolazak novih investitora na područje opštine, nije prekinula ni trenutna situacija izazvana pandemijom koronavirusa, kažu za eKapiju iz Opštine Derventa.

Na inicijativu derventskog privrednika Milanka Baleševića, vlasnika firme MB Motors, krenula je izgradnja nove industrijsko-poslovne zone u koju će investirati i domaći i strani investitori.

Zona se prostire na površini od 24.000 m2, u nju će biti uloženo oko 20 mil KM (10 mil EUR), a biće zaposleno oko 200 radnika.

MB Motors gradi sportsko-rekreativni centar površine 1.600 m2 sa salom za futsal, teretanom i delom ugostiteljskog objekta koji će zapošljavati 15 radnika.

Trgovinski lanac Robot gradi objekat od 4.500 m2 i zapošljava 65 radnika. Takođe, svoj objekat gradi i Vokel, koji se bavi prodajom sanitarija, keramike i vodoinstalacija. Objekat je veličine 4.000 metara kvadratnih i zaposlenje će dobiti oko 40 radnika.

- Jedan deo zemljišta u ovoj zoni kupio je i domaći investitor iz Osinje, koji je trenutno u proceduri registracije firme koja bi trebalo da se bavi proizvodnjom roletni i delova i opreme za PVC stolariju, a jedan deo zemljišta je kupio i italijanski investitor koji planira da pokrene proizvodnju delova za šahtove - kažu iz Opštine Derventa.

Ostaje jedan deo za stambenu zonu gde je planirana rekonstrukcija postojećeg objekta u stambeni objekat sa oko 20stanova, te ostavljen deo zemljišta za izgradnju nove stambene zgrade u kojoj bi se takođe gradilo 20 stanova.

- U ovoj zoni trenutno se gradi ulica pored nekadašnjeg preduzeća Rad koja će povezati ulice 1. maja i Željezničku, a gradi se zajedničkim novcem pomenutih privrednika i opštine. Izvođač radova je derventsko preduzeće Geokop. Privrednici su obezbedili 100.000 KM za izgradnju podzemnih instalacija, kanalizacije i odvod fekalnih i oborinskih voda. To je potvrdio i Milijan Stojčić iz derventskog komunalnog preduzeća, koji sprovodi nadzor nad radovima u oblasti vodovoda i kanalizacije.


Još dve nove investicije u metalopreradi

Nemački investitori Thomas i Veronika Drittenpreis, vlasnici kompanije Tehpro CNC, uspješno posluju u Derventi od 2008. godine. Kompanija ima dva proizvodna pogona, u Osinji i Derventi, gdje se na CNC mašinama proizvode delovi za automatizovanu proizvodnju automobila.


Sa ciljem proširenja proizvodnih kapaciteta u okviru industrijske zone kupljeno je zemljište površine 61.287 metara kvadratnih, na kojem je planirana izgradnja proizvodnih hala površine oko 17.000 metara kvadratnih. Firma trenutno zapošljava 170 radnika i planira prijem novih u skladu sa proširenjem kapaciteta.

U servisno–komunalnoj zoni, koja se na neki način prepliće sa novom zonom u nastajanju, vlasnik firme Metal pro Dalibor Dobrić gradiće poslovne objekte za trgovinsko-uslužnu delatnost i proizvodni pogon u sektoru obrade metala. Gradnja poslovnog objekta će teći u dve faze. U prvoj fazi gradiće se objekat veličine 1.000 metara kvadratnih i njegov završetak je planiran u toku iduće godine, dok će preostalih 700 metara kvadratnih poslovnog prostora biti rađeno po završetku prve faze. Planirano je zaposlenje 12 radnika.

Teodora Brnjoš
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.