NavMenu

Vlada dala zeleno svetlo za drugi vetropark u Sloveniji, Pašji Kozjak

Izvor: Balkan Green Energy News Ponedeljak, 14.09.2020. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija/ Z.Lončar)
Vlada Slovenije odobrila je izgradnju vetroparka Paški Kozjak snage 14 MW – drugog od osam planiranih elektrana za korišćenje energije vetra.

U oktobru prošle godine Vlada je najavila pripremu nacionalnih prostornih planova za gradnju osam vetroparkova u nameri da poveća upotrebu obnovljivih izvora u zemlji. Slovenija ima samo dve vetroturbine, ukupne instalirane snage 3,2 MW, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Veća upotreba zelene energije neophodna je i da bi zemlja dostigla cilj o udelu OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji energije od 25%, s obzirom da je sada na 21,1%.

U julu je Vlada Slovenije usvojila prostorni plan za vetropark Rogatec, a sada je to učinila i za Pašji Kozjak. Kako je saopšteno, odluka je doneta na osnovu inicijative Ministarstva za infrastrukturu.


Vetroelektrana Pašji Kozjak trebalo bi da ima četiri vetroturbine i prateće objekte na lokaciji Paški Kozjak, uz dalekovod od 20 kV koji će je povezati sa trafostanicom Trnovlje, saopštila je Vlada.

Energetska kompanija Dravske elektrarne Maribor (DEM) ranije je saopštila da planira da uloži 65 mil EUR u tri vetroparka – Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec.

Inače, slovenački nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) predviđa da udeo zelene energije u finalnoj potrošnji energije dostigne 27% do 2030. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.