Izvor: eKapija | Subota, 12.09.2020.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na kragujevačkoj deponiji Jovanovac gradiće se postrojenje za mehaničko biološki tretman otpada - Vrednost investicije 40 mil EUR

Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)
Grad Kragujevac i pet susednih opština, Aranđelovac, Batočina, Rača, Knić i Rekovac, koje čine Regionalni centar za upravljanje otpadom uradili su studiju analiza opcija, na osnovu koje je utvrđeno da je za deponiju u Jovanovcu najprimerenije rešenje mehaničko biološki tretman otpada.

- Kao nosilac regionalnog projekta prikupljanja i tretmana otpada grad Kragujevac je sa pet susednih opština uradio studiju analiza opcija i u skladu sa Nacionalnom strategijom i evropskim direktivama, kao optimalno i najprimerenije rešenje, odabrao jednu od sedam opcija – mehaničko biološki tretman otpada. To znači da nećemo praviti novu deponiju regiona, već postrojenje na postojećoj koja će sušiti komunalni otpad. Ovim tretmanom dobija se nov proizvod - briket koji se kao gorivo koristi u proizvodnji cementa, pojasnio je za RTS Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalne delatnosti.

Na osnovu plana zatvaranja deponije Jovanovac koji je uradio JKP Šumadija uradiće se sanacija i revitalizacija lokacije, jer će postrojenje za tretman otpada biti na mestu sadašnje deponije, a kako bi se iskoristio deponijski gas i narednih deset godina snabdevao fabriku toplotnom i elektičnom energijom, kazao je Maksimović, a navodi se na sajtu Grada.

- Vrednost investicije je 40 mil EUR i na listi smo prioritetnih projekata nadležnog ministarstva. Imajući u vidu da je nerealno da grad finansira kompletan projekat, namera je da konkurišemo za sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije, a nadamo se da ćemo 2021. godine dobiti izvor finansiranja - rekao je Maksimović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.