Izvor: eKapija | Petak, 11.09.2020.| 16:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stvarne vlasnike prikazalo 85% obveznika

Ilustracija (Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Stvarne vlasnike je evidentiralo ukupno 138.797 obveznika, što čini 85,12% registrovanih subjekata, saopštila je Agencija za privredne registre (APR). Među njima, najviše je privrednih subjekata ispunilo ovu zakonsku obavezu, a zatim slede ustanove, zadužbine i fondacije, dok je procentualno najmanje udruženja koja su evidentirala svoje stvarne vlasnike.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je u Agenciji za privredne registre 31. decembra 2018. godine, sa ciljem usaglašavanja domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom i unapređenja postojećeg sistema otkivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, uz postizanje višeg nivoa dostupnosti i pouzdanosti u evidentirane podatke o stvarnim vlasnicima.

Evidentiranje podataka o stvarnim vlasnicima vrši lice ovlašćeno za zastupanje u registrovanom subjektu, koje je dužno da podatke unese elektronski u Centralnu evidenciju, najkasnije u roku od 15 dana od datuma osnivanja, ili registracije promene vlasničke strukture i članova organa, na osnovu koje ispune uslov za sticanje svojstva stvarnog vlasnika registrovanog subjekta, uz upotrebu kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis, navode iz APR-a.

Istovremeno sa evidentiranjem, podaci se objavljuju na internet stranici, odnosno na portalu Agencije, kako bi treća lica mogla biti upoznata sa podacima o stvarnim vlasnicima.

- Shodno zakonskoj obavezi da proverava da li je registrovani subjekt izvršio evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku u Centralnu evidenciju u zakonskom roku, Agencija za privredne registre je proverila podatke i uputila obaveštenja obveznicima, koji nisu evidentirali stvarne vlasnike u Centralnoj evidenciji, da to što pre učine, jer će, u suprotnom, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv registrovanog subjekta ako utvrdi da nije izvršio evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku - zaključuje se u saoptenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.