NavMenu

Bruto devizne rezerve NBS na kraju avgusta 13,4 mlrd EUR

Izvor: eKapija Petak, 11.09.2020. 12:32
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju avgusta ove godine iznosile 13,4 mlrd EUR, što je za 300 mil EUR više nego pre godinu dana, saopštila je danas NBS.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141%i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Kako se navodi u saopštenju, neto devizne rezerve, tj. devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju avgusta iznosile su 11,1 mlrd EUR.

Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za 151,8 mil EUR niže nego na kraju prethodnog meseca, što je u najvećoj meri rezultat delovanja dva faktora – plaćanja deviznih obaveza države (97,5 mil EUR), kao i nastavka aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu radi obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija je 173 mil EUR ).

Neto prilivi u devizne rezerve tokom avgusta ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 114,6 mil EUR), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (4,1 mil EUR).


Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 458,3 mil EUR i bio je za 58,3 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,4 mlrd EUR.

U avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

Navodi se da je NBS radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu u uslovima pandemije korona virusa na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto prodala 160 mil EUR, a od početka godine milijardu i 515 miliona EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.