Izvor: eKapija | Petak, 11.09.2020.| 11:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kreirana jedinstvena baza podataka o imovini grada Niša - Investitorima olakšano informisanje o nepokretnostima

(Foto: ollirg/shutterstock.com)
Projektom Efikasno i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje Geografskog informacionog sistema kreirana je jedinstvena baza podataka o imovini grada Niša sa aplikacijama za sve aspekte i procese upravljanja imovinom.

Podaci o nepokretnostima unose se i ažuriraju, pretražuju i eksportuju, a pregled lokacije svake nepokretnosti omogućen je grafičkim prikazom na mapi. Za svaku nepokretnost može se generisati NEP JS obrazac, a za pregled zbirnih podataka o svim nepokretnostima javne imovine omogućeno je generisanje ZOS JS obrasca.

Kreiran je i veb portal koji sadrži kartogarfski prikaz javne imovine sa svim korisnim i značajnim podacima koji se dobijaju jednostavnim klikom na nepokrtenost na mapi, a brojnim alatima i funkcionalnostima omogućeno je kreiranje upita, sprovođenje analiza i generisanje grafičkih i drugih izveštaja. Na ovaj način dobijaju se relevantne informacije bez direktnih upita i poseta lokacijama. Aplikacija Javna imovina Grada Niša namenjena je investitorima, građanima, zaposlenima u javnim i drugim institucijama i zainteresovanoj javnosti.

- U cilju stvaranja integrisanog modela efikasnog upravljanja imovinom, kroz nekoliko aplikacija, izvršena je implementacija Geografskog informacionog sistema. Kako efikasno upravljanje imovinom podrazumeva i integraciju baze podataka (registra nepokretnosti) sa GIS-om, takođe kroz nekoliko aplikacija, implementiran je GIS - navodi se na sajtu Kancelarije za ekonomski razvoj i projekte u Nišu.

U narednom periodu očekuje se dalje unapređivanje GIS-a grada ostalim slojevima podataka iz oblasti obrazovanja, turizma, komunalne infrastrukture, greenfield i brownfield lokacijama i drugim bitnim podacima o Nišu.

Projekat Efiksano i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje GIS-a realizuje se u okviru Programa Exchange5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE