Izvor: Tanjug | Petak, 11.09.2020.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dolaskom DFC-a, Beograd postaje finansijski centar regiona

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Dolaskom Američke razvojne agencije DFC Beograd će postati finansijski centar regiona, jer će se u prestonici Srbije odlučivati o velikim investicijama, kaže potpredsednik Američke privredne komore Ivan Miletić.

On je rekao da je to sjajna vest za Srbiju jer DFC ulaže u velike infrastrukturne projekte, zdravstveni sektor, ali i projekte od društvenog značaja kao što su žensko preduzetništvo.

- Najavljen je dolazak delegacije već 21. septembra u Beograd, što znači da oni brzo žele da počnu sa poslom. Pretpostavljam da će ta delegacija već na početku krenuti sa razgovorom o tome kakvi bi ovo projekti mogli da budu - rekao je Miletić za TV Pink.

Navodi da DFC tradicionalno ulaže u velike infrastrukturne projekte, da je u Vašingtonu već bilo govora o železničkom saobraćaju, o velikim projektima koji se tiču izgradnje pruga, što bi povećalo izvozne kapacitete Srbije i regiona.

- Oni ulažu i u zdravstveni sektor, ali i projekte od društvenog značaja kao što žensko preduzetništvo. To je nešto što članice Američke privredne komore godinama podržavaju u Srbiji. Žene preduzetnice i malih biznisa, to su biznisi koji su okosnica naše ekonomije - naveo je on.

Kako kaže DFC će kancelariju jedino imati u Beogradu, jer je Beograd postao centar regiona, što se tiče poslovanja.
- Ovo sada Beograd stavlja na mapu i kao finansijski centar, ovde će se praviti ozbiljne odluke o velikim investicijama. DFC dolazi sa svojim projektima. Oni imaju četiri različite vrste podrške privredi: kroz direktne zajmove, kroz equity investing, ali i kroz osiguranja od političkih rizika, kroz studije izvodljuivosti. To su stvari od velikog značaja - zaključio je Miletić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.