NavMenu

Najavljene investicije i nova radna mesta u Zaječaru, Ćupriji, Novom Sadu i Inđiji

Izvor: Beta/Tanjug Petak, 11.09.2020. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da SAD nisu uslovljavanje finansiranje infrastrukturnih projekata u okviru vašingtonskog dogovora Beograda i Prištine dodeljivanjem poslova američkim kompanijama.

- Nisu uslovljavali da američke kompanije rade poslove, ali će se uvek boriti za to, kao i svi drugi - rekao je Vučić za RTS, prenosi Beta.

Ocenio je da će otvaranje kancelarije američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation, IDFC) 21. septembra u Beogradu biti "podstrek za investitore iz celog sveta da dođu u Srbiju".


Sa EU - 35 kilometara puta

Vučić je rekao da Srbija sa EU radi 35 kilometara puta Niš-Beloljin i da onda "ostaju još 42 kilometra do Merdara", do administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, što je, kako je rekao, "strahovito važno za Toplicu".

- Od 255 mil EUR, koliko iznosi prva procena (sredstava) za put Niš-Beloljin, 40 miliona je u grantu. To nije mali procenat bespovratnih sredstava od EU, hvala im na tome. A za ostalo će nam Amerikanci dati kredite uz minimalne kamate - kazao je Vučić.


Dolazak Ivanke Tramp

On je naveo da "uskoro očekuje" dolazak u Srbiju ćerke predsednika SAD Ivanke Tramp za koju je rekao da je zaslužna za odredbu dokumenta iz Vašingtona o sredstvima za finansiranje zajmova za mala i srednja preduzeća.

Dodao je da bi SAD omogućile "mnogo više novca" za projekte u Srbiji da je "prihvatio određene stvari koje nije prihvatio".


Srbija do sada dala 1,11 mlrd EUR i 14.146 partija kredita

Vučić je rekao da je Srbija kroz garantnu šemu do sada dala 1,11 mlrd EUR i 14.146 partija kredita od početka epidemije korona virusa.

- Još 166,3 mil EUR je u obradi, to je 1.871 kredit, a ukupno je odobreno 1,28 mlrd EUR, oko 16.000 kredita. To je ušlo u krvotok naše privrede i zato ona bolje podnosi ovu situaciju - kazao je Vučić.

On je naveo da bi ulazak američkih finansijskih organizacija kao što su IDFC i MMC (Millennium Challenge Corporation) u mala i srednja preduzeća, "pod apsolutno najpovoljnijim kamatnim stopama, dodatno osnažio krvotok" srpske privrede.


Najava investicija

Vučić je najavio i da će u roku od 10 dana biti potpisan ugovor sa velikom kompanijom koja će u Zaječaru otvoriti fabriku sa 2.500 radnih mesta.

Naveo je da će u Ćupriji jedna nemačka kompanija zaposliti 450 ljudi, a da Magna otvara u Aleksincu novih 570 radnih mesta.

Vučić je najavio i dve "velike japanske investicije", kompanije Nidek u Novom Sadu i firme Toyo u Inđjiji.


Moguće povećanje minimalca za 2.000 dinara

Najavio je i mogućnost da visina minimalne zarade bude povećana za 2.000 dinara.

- Minimalac je 2012. godine bio 15.600 dinara. Ako uspemo za još 2.000, a nadam se da hoćemo, to ziasta nije malo, onda je to dvostruko više uvećanje za poslenjih osam godina - rekao je Vučić za RTS, prenosi Tanjug.

Iznos minimalne zarade danas je oko 30.000 dinara.

Vučić je naveo je da to svakako nije 100% u realnom novcu, ali je oko 65%.

Dodao je da će se iznos za koji će se povećati minimalac, pokriti se kroz neoporezovani deo dohotka.

- Molim poslodavce da to prihvate i da razumeju da država mora da se bori za radnike - rekao je Vučić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.