Izvor: Tanjug | Petak, 11.09.2020.| 08:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Od oktobra ćemo razmatrati dalje ekonomske korake

Siniša Mali
Siniša Mali (Foto: YouTube/screenshot)
Država redovno analizira i prati posledice pandemije virusa korona, a kako bismo stekli detaljnu sliku o našim prihodima i finansijama i da bismo isplanirali eventualne dalje korake, sačekaćemo oktobar i novembar, rekao je za Sputnjik ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Srbija je dosad, podseća ministar, u okviru paketa ekonomskih mera izdvojila oko 5,8 mlrd EUR, a ta pomoć otišla je građanima, privrednim subjektima i zaposlenima.

- To je značajno pomoglo da se održi privreda i da se sačuvaju radna mesta. Zadovoljni smo, jer, bez obzira na užasne efekte koje proizvodi pandemija koronavirusa, u našoj zemlji je bilo više novoosnovanih nego ugašenih privrednih subjekata, a nezaposlenost u drugom kvartalu ove godine je na istorijski niskom nivou od 7,3% - naglasio je ministar.

Kako je rekao, u najvećem problemu zbog pandemije koronavirusa bila su mala i srednja preduzeća, pa su mere mahom bile podređene njihovim potrebama.

- Ove nedelje smo uplatili poslednji minimalac privrednim subjektima i zaposlenima koji su već koristili mere, a novu uplatu dve minimalne zarade od 60%, u ukupnom iznosu od 36.000 dinara mogu očekivati i novoosnovane firme 21. septembra 2020. godine. Ta pomoć je dodatni podstrek za njihovo učvršćivanje na tržištu - podsetio je Mali i dodao da će i gradski hotelijeri dobiti pomoć države.

Gradski hotelijeri imaju rok do 15. septembra da se prijave za korišćenje subvencija, koje su 350 EUR po individualnom ležaju i 150 EUR po smeštajnoj jedinici, precizirao Mali.

On ističe da država čvrsto stoji iza privrednika, između ostalog, i obezbeđivanjem različitih izvora finansiranja, a cilj je podsticanje samoodrživosti i rasta, a, kako smatra ministar, u tome će biti od značaja i otvaranje Američke razvojne agencije u Beogradu.

Najavljuje i nova ulaganja u puteve, železnicu, infrastrukturu...

- Ostajemo posvećeni planu "Srbija 2025", koji bi trebalo da omogući ostvarenje našeg cilja - da prosečna plata za pet godina bude 900, a prosečna penzija oko 430 EUR - zaključio je ministar Mali.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.