NavMenu

Novi Dorćol - Jedinstveni spoj prošlosti i sadašnjosti u samom centru Beograda (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.09.2020. 10:16
Komentari
Podeli
(Foto: Deka inženjering)
Novi Dorćol, stambeno-poslovni kompleks u Venizelosovoj 29, posebno se izdvaja od brojne savremene gradnje, ne samo po atraktivnoj lokaciji i kvalitetnoj gradnji, već i po jedinstvenom pristupu građevinskom projektovanju – integrisanju postojećih istorijskih elemenata u koncept modernog života u urbanom delu grada. Na mestu današnjeg Novog Dorćola, krajem 19. veka začet je centar tekstilne industrije otvaranjem Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije. Posle Drugog svetskog rata industrijski kompleks postaje sedište fabrike liftova nazvane po narodnom heroju Davidu Pajiću Daki, čija će spomen bista takođe biti izložena u novom kompleksu. Po ugledu na poznate londonske i njujorške projekte, a prateći trendove savremene arhitekture, Novi Dorćol donosi domaćem tržištu jedan potpuno drugačiji, inovativni pristup.

Očuvanjem originalnih segmenata "Platnare" i inkorporiranjem istorijskih elemenata u moderan arhitektonski izraz Novog Dorćola, Deka inženjering iznova unapređuje standarde u industriji gradeći pravi urbani State-Of-The-Art

Oaza mira u urbanom delu grada

Stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol nalazi se u samom jezgru Starog grada, u neposrednoj blizini Knez Mihajlove ulice, Narodnog pozorišta, boemske četvrti – Skadarlije, Bajlonijeve pijace i na samo nekoliko minuta hoda od Botaničke bašte Jevremovac i hale Aleksandar Nikolić (nekadašnji Pionir). Okružen svim gradskim dešavanjima, u blizini poznatih kafića i restorana, Novi Dorćol predstavlja mesto za život po meri čoveka.

Kompleks se prostire na oko 100.000 m2, a gradnja je podeljena u dve građevinske faze. Vrednost investicije iznosi više od 130 mil EUR. Stambeni prostor u Novom Dorćolu je projektovan tako da odgovara raznim životnim stilovima, obezbeđujući udobnost života u urbanom delu grada, uz osećaj privatnosti i maksimalnu funkcionalnost. U prizemlju kompleksa se nalaze moderan bazen i spa centar, kao i zatvoreno dvorište samo za stanare, dok je parkiranje obezbeđeno u podzemnim etažama. Maloprodajni objekti su nadohvat ruke, što svakodnevne aktivnosti dodatno čini jednostavnijim, a život udobnijim. Recepcija i obezbeđenje sa video nadzorom u svakoj zgradi pružaju maksimalnu sigurnost za sve stanare kompleksa.

Stanovi su strukturalno podeljeni u kvadrature različitih veličina, od jednosobnih do četvorosobnih stanova. U okviru kompleksa se gradi 550 modernih i komfornih stambenih jedinica, koje čine pravi prostor za savremenu porodicu ili pojedinca. Stanovi su opremljeni smart home sistemom, tako da se sve funkcije u stanu mogu kontrolisati na veoma lak i komforan način, pametnim telefonom ili drugim smart uređajem. Pogodnosti koje ovaj sistem ima ogledaju se u lakoći kontrole svih funkcija, kao što su ON/OFF centralni ventil koji omogućava isključenje dovoda sanitarne vode, regulacija radijatorskog grejanja, upravljanje osvetljenjem, mogućnost kontrole velikih potencijalno opasnih potrošača.

Prva faza izgradnje kompleksa obuhvata šest stambenih lamela sa stanovima svih struktura i lokalima raznovrsne namene u prizemlju zgrada. Planirano je da prvi stanovi u kompleksu Novi Dorćol budu useljivi već u julu 2021. godine. U sklopu ove faze predviđena je završnica rekonstrukcije Platnare. Na taj način ovaj jedinstveni, istorijski objekat postaje dostupan svim Beograđanima, oživljavajući jedan pomalo zaboravljeni segment glavnog grada.

Visokokvalitetna gradnja u jedinstvenom urbanom ambijentu

Novi Dorćol je građevinski projekat baziran na principima održivog razvoja. Ispunjavajući visok stepen energetske efikasnosti, moderan kompleks na pravi način zadovoljava potrebe današnjice, a pažljivim odabirom vrhunskih materijala, dobija se garancija na dugotrajni kvalitet i besprekorni komfor. Visokokvalitetna fasadna obrada uključuje modernu ventilisanu fasadu. Na objektu su primenjena najsavremenija tehničko-tehnološka rešenja fasadne aluminijumske stolarije marke Schuco, sa visoko kvalitetnom površinskom obradom aluminijumskih profila ("powder coating"). Moderne ograde na terasama, francuskim balkonima i prozorima sa niskim parapetima rađene su od kaljenog stakla. Implementacijom smart home sistema dodatno se omogućava energetska efikasnost na visokom nivou, kroz kontrolisanje grejanja i rasvete.

Deka inženjering – poverenje pre svega

Deka inženjering je kompanija osnovana 2011. godine sa ciljem da razvije projekat A Blok, stambeno-poslovni kompleks u Novom Beogradu. Ovaj projekat je svojim uspešnim nastupom na tržištu pokrenuo izgradnju stambenih kompleksa u Beogradu i u velikoj meri doprineo razvoju industrije.

Danas Deka inženjering nastavlja da postavlja standarde modernog života i poslovanja kroz projekat Novi Dorćol. Primena najviših standarda u projektovanju i gradnji, ekološki materijali, jedinstvo najbolje građevinske tradicije sa savremenim trendovima i okrenutost prema kupcu, stubovi su razvoja Deka inženjeringa.
Fotogalerija
Novi Dorćol
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.