Izvor: RTS | Četvrtak, 10.09.2020.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Menjaju se stari ormari za strujomere, ko će snositi troškove?

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema EPS Distribucije koji će brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim a so sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta.

Naime, operator distributivnog sistema EPS Distribucija sa preuzimanjem mernih mesta, po utvrđenom redosledu uz zamenu ormara, zamenjivaće i stare strujomere digitalnim, kao i instalacije i priključnu opremu.

- Preuzimanje merno razvojnih ormara se vrši na teritoriji čitave Srbije i do kraja 2020. moramo preuzeti sve merno razvodne ormare. Kada pričamo o rekonstrukciji i zameni, vršiće se zamena najugroženijih tamo gde je ugrožena bezbednost - kaže Darko Nedović, ODS EPS Distribucija.

Inače, s Srbiji ima tri miliona i šeststo mernih mesta u kategoriji domaćinstava. Plan koji je odobrila Agencija za energetiku pokazuje da je za zamenu milion i po. Građani u tom važnom poslu ne snose nikave troškove, a korist je velika.

Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji, a najviše u Beogradu. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu neke zgrade starije su od 100 godina i često nemaju uzemljenje, pa je rizik od požara i strujnog udara veliki. Zato je zamena drvenih ormarića za strujomere jedan od najvažnih poslova i iz bezbedosnih razloga.

- Ovo je zgrada sa 20 stanova gde bi trebalo promeniti ormar, jer je u lako lošem stanju kako zbog bezbednosti tako i zbog manipulacija, odnosno krađe struje - ističe Aleksandra Blagojević, profesionalni upravnik "Životnog prostora".

Inače, na taj posao obavezuju i zakoni o energetici i stanovanju. A EPS-u su ga protekle dve decenije najviše otežavale procedure nabavke novih brojila i nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule stanare.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.