NavMenu

Uskoro novi pravilnik o kategorizaciji ugostiteljskih objekata u Srbiji - Konačno evropske zvezdice!

Izvor: turistički svet Ponedeljak, 15.03.2010. 15:17
Komentari
Podeli

Goran PetkovićGoran Petković

Stupanjem na snagu novog pravilnika o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata, hoteli i restorani u Srbiji moraće da izvrše kategorizaciju u skladu sa evropskim standardima. Vlasnici ugostiteljskih objekata, putem samoocenjivanja, biraće kategoriju, a turistički i sanitarni inspektori utvrđivaće na licu mesta podudarnost odabranog broja zvezdica i stanja na terenu.

Nije tajna da u našoj zemlji usluga koju mnogi hoteli pružaju ne odgovara broju zvezdica koje ih krase. Uglavnom je reč o starim hotelima, koji, iako privatizovani, još uvek nisu i renovirani. Novi Zakon o turizmu, usvojen maja prošle godine, predviđa donošenje pravilnika o standardima kategorizacije ugostiteljskih objekata koji je, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GTZ), sačinilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Predstavnica resornog ministarstva Ivana Dodijer, na skupu u Privrednoj komori Beograda predstavila je pravilnik koji, osim novih standarda za kategorizaciju, propisuje i minimalne tehničke uslove za ugostiteljske objekte, domaću radinost, seoska i turistička domaćinstva, nautički i plovni turizam. Ugostiteljski objekti razvrstani su u hotele, garni hotele, apart hotele, apart garni hotele, motele, turistička naselja, kampove, pansione, kuće, apartmane i sobe, a urađeni su standardi za marine i lovačke kuće.

U izradi pravilnika korišćeni su rezultati analize rada i stanja u 144 hotela, od ukupno 238, koliko ih je prošle godine bilo u Srbiji. Najvažniji princip prilikom izrade pravilnika bio je ukidanje razlike između postojećih i novih objekata, a sve u cilju približavanja evropskim standardima. Merena je širina stepeništa i hodnika, broj liftova, kao i površina kupatila i soba. Kriterijumi za liftove su sniženi, a obaveza o postojanju menjačnice odnosi se samo na hotele sa pet zvezdica. Pravilnik predviđa i standarde za parkinge i garaže, s tim što će se „progledati kroz prste” hotelima u centru grada, kao i ugostiteljskim objektima koji se ubrajaju u zaštićena dobra. Takođe, na broj zvezdica značajno će uticati kvalitet i nivo usluga koje se nude gostu.

Goran PetkovićGoran Petković

- Mali broj hotela ima dodatne usluge, poput frizera, masaže, rekreacije ili bazena. Zato će kreditna sredstva ove godine biti dostupna i za prilagođavanje hotela novom pravilniku – ističe državni sekretar za turizam Goran Petković, i naglašava da je najveći problem što većina hotela u Srbiji ima dve zvezdice, te je zbog toga neophodno da promene strukturu i dobiju bar još jednu, dok na najvažnijim turističkim lokacijama treba izgraditi luksuzne objekte.

Jedna od glavnih novina predloženog pravilnika o kategorizaciji jeste samostalno procenjivanje hotelijera koliko zvezdica treba da okače na tablu ispred ulaza. U tome će im pomoći formular sa tačno navedenim brojem bodova koje nosi svaka usluga. Sve važne informacije, ali i test za kategorizaciju, moći će da pronađu na web sajtu, a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije biće organizovana i obuka na čak 17 punktova u zemlji. Samoocenjivanje svakako neće proći bez provere, jer će turistička inspekcija na terenu utvrđivati da li su se hotelijeri „okitili” i adekvatnim brojem zvezdica.

Još uvek se radi na finalnoj verziji pravilnika, iako je okvirni predlog prosleđen Sekretarijatu za zakonodavstvo. Hotelijeri se nadaju da će njegovim stupanjem na snagu doći kraj „bratskoj podeli zvezdica”, a ukoliko i ovaj pravilnik bude imao neke nedostatke, u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja kažu da će ovaj dokument u svako doba moći da se koriguje, a svake treće godine vršiće se revidiranje.

Autor : Biljana Bosnić

Goran PetkovićGoran Petković

Preuzeto iz stručnog časopisa

Turistički Svet & Gastro art

Poziv na pretplatu na : www.touristworld.co.rs

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.