Izvor: Tanjug | Sreda, 09.09.2020.| 17:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi efekti dolaska DFC od sledeće godine, najavljuje predsednik Američke privredne komore u Srbiji

Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)
Prve efekte dolaska Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiju i otvaranja njene kancelarije u Beogradu, što predviđa sporazum iz Vašingtona, možemo očekivati već sledeće godine, kaže za Tanjug predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović.

Ističe da je veoma dobro što će kancelarija biti u Beogradu, jer to znači da Amerika gleda na Beograd kao na centar regiona.

- Uvek je dobro kada jedna tako značajna ekonomija kao što je ekonomija SAD, pošto je ta razvojna banka u vlasništvu američke vlade, dolazi negde i kada tu zabode svoju zastavicu - ocenjuje Zoran Petrović.

Dodaje da je to važno i za ceo region, da potencijalni investitori lakše dolaze do informacija šta se dešava u regionu u kome bi ulagali, koliki su rizici od političkih događaja, promena kursa deviznih valuta i slično.

Prema njegovim rečima veoma je važno za nase preduzetnike što se ovde radi o dobrim izvorima finansiranja i dugoročnijem finansiranju sa povoljnijim uslovima.

Petrović navodi da je reč o korporaciji koja investira u razne projekte, počev od energetike, infrastrukture, poljoprivrede, pomaže razvoj malih i srednjih preduzeća, a sve to podržavajući privatni sektor.

Takođe podržavaju projekte iz oblasti javnog zdavlja, edukacije, žensko preduzetništvo, zatim proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, korišćenjem energije sunca, biomase i slično.

U svemu tome se, ističe, pridržavaju visokih standarda kada je reč o zaštiti životne sredine, poštovanju ljudskih i radničkih prava.

Petrović smatra da ti standardi neće, kao što ima bojazni, negativno uticati na brzinu i uopšte na realizaciju konkretnih projekata.

- I sada imamo situaciju da najveći deo zapadnih institucija koje ovde pružaju bilo kreditnu, bilo neku drugu podršku biznisu, kao jedan od uslova ističu energetsku efikasnost i pridržavanje najvećih ekoloških standarda - kaže Petrović.
Ocenjuje da je to veoma dobro, jer i ljudi kod nas žele da piju čistu vodu, dišu čist vazduh, te da se vođenje računa o zaštiti životne sredine, pri finansiranju projekata može smatrati dobrim putem.

Visoki standardi će, kaže Petrović, stvari možda malo usporavati, činiti ih malo komplikovanijim, ali će dati dobar rezultat.

Veći problem od toga može da bude to da li ćemo imati odgovarajućih projekata, hoće li ih biti dovoljno i da li će zadovoljavati neophodne standarde.

Zoran Petrović (Foto: YouTube/screenshot)

Kada je reč o tumačenjima da dolazak DFC-a pre svega predstavlja konkurenciju kineskim investicijama, Zoran Petrović kaže da je konkurencija uvek dobra i da tera sve strane da bolje rade.

- Ono što je ovde razlika jeste što Amerikanci uvek više vole da podrže privatni biznis i privatno preduzetništvo -navodi on.

Ističe takođe da je DFC mlada korporacija, formirana pre dve godine, da ima veliki godišnji budžet od 60 milijardi dolara i da već u kratkom periodu imaju visok nivo investicija, osam milijardi u Afriku i 3,2 milijarde za evroazijsko tržiste.

- Manje je poznato da su oni i kod nas, preko dve manje banke podržali projekte malih i srednjih preduzeća i ulaganje u oblasti poljopprivrede. Do sada su imali tri mandata i ako se ne varam kroz njih doneli oko 24 miliona dolara investicija - kaže Petrović.

Povodom razlićitih komentara oko vašingtonskog sporazuma Petrović ističe da je najvažniji deo koji se odnosi na ekonomiju, to jest na ono od čega se živi, kao i da sporazum podržava slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga.

Srbija se, kaže, pokazala odličnom u privlačenju stranih investicija i ako se ne računa Rumunija, godišnje u apsolutnom iznosu, privuče više investicija nego sve zemlje Zapadnog Balkana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.