NavMenu

Kreće nova serija medijskih projekata EK - Javnim emiterima na zapadnom Balkanu 1,5 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Sreda, 09.09.2020. 14:06
Komentari
Podeli
(Foto: DmitriMaruta/shutterstock.com)
Evropska komisija započinje novu seriju medijskih projekata, jer je nedavno odobren dvogodišnji program podrške javnim operaterima na zapadnom Balkanu, a uskoro se očekuje i nastavak tehničke podrške nezavisnim i profesionalnim medima u cijelom regionu, rečeno je Nezavisnim u Evropskoj komisiji.

Naime, kako je pojašnjeno, što se tiče javnih operatera, cilj je ojačati njihovu nezavisnost i osposobljenost da tačno i objektivno, bez političke pristrasnosti obaveštavaju javnost o svim događajima koji su u interesu javnosti.

U Delegaciji EU u Sarajevu su pojasnili Nezavisnim da je BiH jedna od zemalja u regionu koja će biti korisnica programa tehničke pomoći Evropske komisije za medije javnog servisa na zapadnom Balkanu.

- Program uključuje javne emitere i druge relevantne aktere, kao što su parlamentarni odbori zaduženi za pitanja medija, regulatorna tela i upravna tela javnih servisa. Od ovog meseca jedna od aktivnosti ovog programa je pružanje ekspertize i pomoći pri optimizaciji operacija usled nepovoljne ekonomske situacije izazvane posledicama pandemije kovid-19 - pojasnili su oni.

Kako su naveli, paralelno s tim, Program za civilno društvo i medije za 2020. nastaviće sveobuhvatnu podršku medijima kao sektoru industrije u okviru IPA II, fokusirajući se na tehničku i podršku nezavisnim medijima u poboljšanju komunikacije s javnošću i ekonomske održivosti.

Što se tiče programa javnih emitera, projekt je vredan 1,5 mil EUR, a uz Evropsku komisiju, biće implementiran s partnerima koji uključuju Evropsku uniju emitera, Evropsku novinarsku federaciju, Međunarodnu novinarsku federaciju, Evroviziju, BIRN i austrijski javni emiter ORF.

Uključeni su javni emiteri iz Srbije, BiH, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, a kako je naglašeno, ovaj projekat će se nasloniti na prethodni projekat.

- Implementiraće se regionalni zajednički principi o prihodima i upravljanju s poboljšanim smjernicama za uredništvo i u odnosu na najbolje prakse u proizvodnji programa, koja je usvojena od strane svih uključenih strana - navedeno je na stranici Evropske komisije.

Program je podeljen na devet oblasti, koje se odnose na finansiranje, upravljanje, reforme menadžmenta, ispitivanje javnog mnjenja, uredničke standarde, integrisane redakcije, program za decu i omladinu, istraživačko novinarstvo i arhivu. Kao i u Programu za civilno društvo i medije za 2020. godinu, poseban akcent će biti stavljen na informisanje u oblasti kovida i izazova s kojima su javni emiteri suočeni. Johan Zatler, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU, pokrenuo je i projekat "Zajedno smo Evropa", koji je namenjen edukaciji i upoznavanju novinara redakcija u BiH s navodima iz Mišljenja Evropske komisije o kandidaturi BiH i 14 ključnih preporuka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.