NavMenu

Koha: Mini-Šengen jača uticaj Srbije na regionalnom tržištu

Izvor: Tanjug Sreda, 09.09.2020. 13:02
Komentari
Podeli
(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Mini-Šengen će favorizovati Srbiju na regionalnom tržištu, na koje je Kosovo pristalo da uđe posle nekoliko godina odbijanja, ocenjuju ekonomski stručnjaci, navodeći da ovu inicijativu ne bi trebalo posmatrati kao zamenu za EU, piše prištinska Koha.

To je jedna od tačaka sporazuma postignutog u Vašingtonu, za koju je kosovska strana rekla da je prihvatila jer je to bio zahtev američkog predsednika Donalda Trampa.

Prema mišljenju stručnjaka, Srbija će dobiti glavne beneficije, jer su pokrenuli potrebu da država pokaže proaktivniji pristup podržavajući proizvodne kompanije kao preduslov da Priština bude konkurentna zemljama u regionu.

Arbreša Ljoka iz Grupe za pravne i političke studije ocenila je da "mini-Šengen" ne treba smatrati zamenom za Evropsku uniju.

- U principu, mini-Šengen favorizuje Srbiju kao najveće tržište u regionu i daje joj prednost što je ključna država u slobodnom kretanju ljudi i robe u regionu. Štaviše, takav projekat ostavlja utisak zamene evropskog puta reformi regionalnim projektima, koji obično čine vođe zbog svojih uskih političkih interesa - rekla je ona.

Prema njenom mišljenju, Kosovo ne bi trebalo da ostavlja utisak da je regionalna integracija zamena za EU.

Izvršni direktor Američke privredne komore Arian Zeka rekao je da je industrijska snaga zemalja Zapadnog Balkana nesrazmerna, pa bi Kosovo i proizvodne kompanije trebalo da iskoriste jedinstvene konkurentske prednosti, kao i mogućnosti koje se nude na drugim tržištima.

- Sporazum treba jasno da se bavi svim mogućim pitanjima, uključujući i ona političke prirode koja se odnose na međusobno priznavanje država, kao što je slučaj između Kosova i Bosne i Hercegovine i Srbije, kako bi se izbegle barijere koje bi mogle dovesti do kršenja principa sporazuma - naglasio je Zeka.

Govoreći o akcijama koje bi Kosovo trebalo da preduzme u okviru "mini-Šengena", on smatra da je neophodan proaktivniji pristup koji će odmah podržati proizvodna preduzeća u svim mogućim oblicima, pomažući im da ojačaju svoje kapacitete i povećaju konkurentske prednosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.