NavMenu

Niški hotelijeri traže od Grada poreske olakšice - Dogovorena i pomoć javno-komunalnih preduzeća

Izvor: Tanjug Utorak, 08.09.2020. 15:14
Komentari
Podeli
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski razgovarala je s predstavnicima gradskih ugostitelja, hotelijera i turističkih agencija o načinu pomoći lokalne samouprave turističkoj industriji u tom gradu u uslovima kada beleži ogromne finansijske gubitke zbog pandemije koronavirusa.

Hotelijeri su na sastanku u Gradskoj kući predožili da im se omoguće neke poreske olakšice, dok predstavnici turističkih agencija nisu imali konkretne predloge, ali su naveli da im je potrebna pomoć u održavanju postojećih kapaciteta i broja radnika.

Sotirovski je novinarima rekla da je danas održan konstruktivan sastanka s hotelijerima i predstavnicima ugostiteljskih radnji kako bi se sagledalo kako Grad Niš može da im pomogne da što bolje prevaziđu situaciju zbog koronavirusa.

Predstavnici najvećih hotelijera sa teritorije Grada Niša predstavili su na sastanku najveće probleme sa kojima se suočavaju i načine na koje bi lokalna samouprava mogla da pomogne.

Vlasnik hotela My Place i Ambasador Ivan Spasić rekao je da hotelijeri očekuju, pre svega, smanjenje poreza na imovinu, jer u ovom periodu nisu radili, ili odlaganje, odnosno neke reprograme u plaćanju poreza.

- Očekujemo da boravišne takse koje plaćamo da na neki način budu usmerene, odnosno vraćene prema nama, hotelima, kao i sve druge olakšice kojima grad u ovom trenutku može da nam izađe u susret - rekao je Spasić.

Direktorka hotela Tami Residence i Constantinus Tatjana Mićić navela je da turizam trpi veoma velike gubitke, da su hotelijeri zaista dobili veliku pomoć od Vlade Srbije, kao i da vide da se i Grad Niš maksimalno trudi i ulaže napore da pomogne i da se nađu optimalna rešenja za probleme.

Tako će, kaže, JKP Medijana nastojati da nađe optimalno rešenje za reorganizaciju naplate smeća po kilogramu, a ne po površini hotelskog i ugostiteljskog objekta.

Kaže da je 2020. počela veoma dobro, da je zabeležno povećanje noćenja na nivou grada čak i 40%, konkretno u hotelu čija je direktorka, u odnosu na broj noćenja u prošloj godini.

- Omela nas je korona. Bili smo dosta upućeni na saradnju s kineskim agencijama. Kinezi su krenuli da otkazuju svoje aranžmane još u decembru. U martu smo već imali nekih 70% otkaza, u aprilu 90%, i na kraju odlukom Vlade zbog vanredne situacije, nismo ni radili - rekla je Mićićeva.

Portparol JKP Naissus Zoran Ignjatović rekao je da će to preduzeće pre svega hotelijerima pomoći kada je reč o načinu plaćanja usluga i reprogramu, dok je direktor JKP Medijana Dragoslav Pavlović naveo da će biti novi model naplate odvoza smeća.

Pavlović smatra da je dobra ideja da se eventualno pređe na naplatu po težini otpada, umesto po kvadraturi, a da bi se u početku to odnosilo na naplatu po kontejneru ili nekom drugom mogućem modelu.

Bojan Milosavljević iz Sky and sun travela rekao je da su prometi turističkih agencija pali na ispod 10 odsto, te da nastoje da zadrže radnike, koji su, kaže, njihova glavna snaga.

Za sada je, navodi, optuštanje bilo minimalno. Kaže da je većina turističkih agencija u gradu koristila pomoć države, te da će se nastojati da od oktobra ne bude otpuštanja radnika.

Direktorka Turističke organizacije Niš Danka Milojković rekla je da ta organziacija podstiče razvijanje programa za privlačenje turista, među kojima je i program produženog vikenda.

- Motivišemo hotelijere da zajedno s turističkim agencijama rade na osmišljavanju programa, kako bi se prevazišao do sada skroman rezultat da turista u Nišu provede dva dana. To je nedovoljno - rekla je Milojkovićeva.

To će se, kako očekuje, promeniti razvojem programa pešačkih i avanturističkih tura.

- Ova godina nam služi da se moćno pripremimo kako bi naredne godine spremno dočekali turiste - rekla je Milojkovićeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.