NavMenu

Uskoro konkurs za operatora koji će širiti internet u ruralnim delovima Srbije

Izvor: Startit Utorak, 08.09.2020. 14:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: asharkyu/shutterstock.com)Ilustracija
U Srbiji oko 125 hiljada domaćinstava nema fiksni pristup internetu. U narednih nekoliko dana biće objavljen konkurs za izbor operatora koji će u saradnji s Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija raditi na izgradnji komunikacione infrastrukture u ruralnim delovima zemlje, gde nema fiksnog interneta, saznaje Startit Dnevnik.

Planirano proširenje internet mreže trebalo bi da obezbedi pristup brzom internetu za još 90.000 domaćinstava u seoskim naseljima, kao i povezivanje objekata javne namene koji obuhvataju najmanje 600 škola, odnosno javnih ustanova, mesnih zajednica, i drugih lokalnih i republičkih objekata širom Srbije.

Inicijativa za proširenje internet mreže usledila je nakon analize dostupnosti interneta, koju je Ministarstvo sprovelo tokom 2017. i 2018. godine u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kao i mapiranja krajeva u kojima nedostaje fiksna internet mreža. Tada je ustanovljeno da 5% domaćinstava, odnosno oko 125.000 nema fiksni pristup internetu.


Kako je ranije najavljeno, u prvoj fazi projekta, najavljenoj za početak sledeće godine, biće otpočeta izgradnja infrastrukture koja će omogućiti pristup brzom internetu. Objektima javne namene budući operator moraće da bez naknade pruža uslugu pristupa globalnoj mreži u brzini od najmanje 100 Mbps, a biće u obavezi i da obezbedi dostupnost usluge širokopojasnog pristupa nove generacije za minimalno 95% domaćinstava u konkretnom naselju.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji 73,1% domaćinstava poseduje računar, dok pristup internetu ima 80,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.