Izvor: Beta | Utorak, 08.09.2020.| 14:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bez dogovora poslodavaca, sindikata i Vlade o povećanju minimalca

Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)
Poslodavci, sindikati i Vlada Srbije danas se nisu dogovorili o procentu povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu jer su svi ostali pri svojim ranijim stavovima, rekao je ekonomski savetnik Ujedinjenih granskih sindokata Nezavisnost Zoran Ristić.

On je posle sastanka na kome su ta tri člana Socijalno-ekonomskog saveta (SES) pokušali da nađu kompromisno rešenje, agenciji Beta rekao da su predstavnici Vlade iz Ministarstva finansija zadržali raniji predlog da minimalna cena rada bude povećana od 4% do 6%.

- Poslodavci su pristali da se minimalna cena rada poveća za 10% uz uslov da se neoporezivi deo zarade sa 16.000 dinara poveća na 19.000 dinara - rekao je Ristić.

Dodao je da su sindikati takođe zadržali stav da minimalna mesečna zarada mora da bude dovoljna za minimalnu korpu namirnica koja košta 37.500 dinara, a što je povećanje od oko 25%, jer je minimalna zarada sada oko 30.000 dinara.

- Sindikati smatraju da će se tako tvrdim stavom predstavnika Vlade Srbije uprkos dogovoru od pre dve godine da se minimalac naredne godine, za koju se sada utvrdjuje, izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe, pojačati odliv kvalitetne radne snage - rekao je Ristić.

Istakao je da sindikati, UGS Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), smatraju da je "Vlada Srbije ostala pri orjentaciji da Srbija ostane zemlja jeftine radne snage".

Ristić je rekao da je za 14. septembar zakazana sednica SES-a i da na njoj najverovatnije neće biti nađeno kompromisno o rešenje za povećanje minimalca, jer su stavovi jako suprostavljeni.

Prema Zakonu o radu ukoliko poslodavci, sindikati i Vlada Srbije ne postignu dogovor do 15. septembra za narednu godinu odluku o minimalnoj ceni rada donosi Vlada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.