Izvor: RTV | Utorak, 08.09.2020.| 12:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Livnica Cimos iz Kikinde prinuđena da zatvori Alatnicu

Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock)
Nestabilno tržište u automobilskoj industriji doprinelo je smanjenu obima posla u domaćim mašinskim kompanijama, kojima je proizvodnja uglavnom preorijentisana na izvoz. Tako je Livnica Cimos u Kikindi bila prinuđena da zbog smanjenog obima posla zatvori Alatnicu, jedan od pogona koji je proizvodio sve vrste profesionalnih alata za svetsko tržište, najviše za svetske automobilske kuće.

- Poslodavac nam je saopštio da nema više posla za nas i da se Alatnica gasi. S tim što nam je rekao da je dobra stvar što neće niko biti proglašen za tehnološki višak, već da će biti ponuđena nova radna mesta. To će se sve odvijati u roku od desetak dana. S tim što su pregovori već počeli - kaže Vladimir Kežić, predsednik Sindikalne organizacije Alatnica.

Zbog novonastale situacije u kikindskoj kompaniji, održan je i sastanak predstavnika sindikata sa rukovodstvom Livnice Cimos.

- Rekli su nam da će se sve završiti pozitivno, da se neće smanjivati plate, da će im ponuditi radna mesta u skladu sa stručnom spremom, tako da je do radnika da li će prihvatiti to radno mesto ili ne. Ako prihvate, nastaviće da rade, a ako odbiju smatra se da je pravilo prekršeno i sledi otkaz - dodaje Kežić.

U pogonu Alatnica bilo je angažovano oko 30 ljudi, uglavnom iskusnih inženjera i radnika, koji su proizvodili specijalne alate za auto industriju. Oni pamte vreme kada je kikindska Livnica osamdesetih godina zapošljavala oko 6.500 radnika u sedam pogona, dok je danas angažovano oko 400 radnika u dve poslovne jedinice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.