NavMenu

Otvaranjem kancelarije DFC u Beogradu, SAD se suprotstavlja sve većem uticaju Kine u regionu, smatraju ekonomisti

Izvor: Beta Utorak, 08.09.2020. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: cybrain/shutterstock)Ilustracija
Odluka da se kancelarija Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) locira u Beogradu pokazuje odlučnost SAD da pojača ekonomske i političke veze sa regionom, stvori mogućnosti za američke kompanije i konkretnije se suprotstavi sve većem uticaju Kine u regionu, ocenili su autori danas objavljenog ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

Podsetili su da je otvaranje kancelarije DFC u Beogradu dogovoreno u Vašingtonu 4. septembra, kada je potpisan bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

DFC je uspostavljen usvajanjem Zakona o boljoj upotrebi investicionih zajmova za razvoj oktobra 2018. godine, ali je zvanično počeo da radi u januaru ove godine. On podstiče privatna ulaganja u zemlje u razvoju u raznim sektorima, uključujući infrastrukturu, energetiku i zdravstvo. Kako su ukazali ekonomisti, autori MAT-a, dolaskom DFC-a "region prerasta i u ekonomski poligon za praktično dokazivanje globalnog uticaja najvećih".

Naveli su da "balansiranje može biti opasno, ali generiše izuzetnu razvojnu šansu koja se ne sme propustiti".

- Kritike na račun globalnih investicija Pekinga, uključujući i njegovu inicijativu "Pojas i put", naglo su porasle u Vašingtonu poslednjih godina, čineći važnu dimenziju kinesko-američkog rivalstva. Mnoge zemlje u razvoju u Aziji, Africi, od nedavno i Evropi, čak i Latinskoj Americi, profitirale su od priliva kineskog novca koji im pomaže da jeftinije i sa manje ograničenja finansiraju projekte - smatraju ekonomisti.

Po njihovoj oceni, "činjenica da američko finansiranje nije u toj meri efikasno, ne može Kinezima parirati globalno ni po finansijskom kapacitetu jer je obim sredstava za infrastrukturu u projektu "Pojas i put" premašio 1,3 hiljada mlrd USD, već mu, prema tvrdnjama menadžmenta DFC-a, konkuriše većim standardima i boljim krajnjim rezultatom".

Pristup administracije SAD da u nastojanju da olakša i podstakne američke i druge privatne kompanije da ulažu u region putem zajmova, bilateralnih dijaloga i tehničke pomoći nesumnjivo je najbolje sredstvo kojim raspolaže da odgovori na kineski uticaj. Ali on mora i da se brzo i efikasno sprovede, preporuka je autora MAT-a koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Kako je ocenjeno, za razliku od Kine, američka vlada ne može da usmeri državne kompanije da investiraju u inostranstvu, ili da zahteva od banaka da odobravaju pozajmice kompanijama na određenim tržištima.

- Zbog strožih socijalnih i ekoloških standarda, kreditiranje DFC-a neizbežno će ostati sporije, što će odvratiti neke investitore. Suprotno tome, kineske banke i kompanije imaju tendenciju da imaju blaže standarde, neprozirne ugovore i često naplaćuju projekte bez praktikovanja dužne pažnje - naveli su ekonomisti.

Istakli su da "DFC neizostavno otvara realne mogućnosti zemljama, jer je napokon opipljiva alternativa kineskom centralizovanom ekonomskom modelu, ali da bi maksimizirali svoj uticaj, SAD moraju podstaći, s jedne strane, zemlje da se otvore za privatne investicije, a s druge i same privatne investitore da ozbiljno ulažu u njih".

- Balansiranje za Srbiju ostaje ključ za uspeh, dok se opasnosti i problemi mogu izbeći i odgovornim i kredibilnim odnosom nadležnih prema pojedinačnim investitorima, što nam je falilo posle 2000-te - ocenili su autori MAT-a.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Stižu dolari

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.