Izvor: Kolubarske.rs | Ponedeljak, 07.09.2020.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na proleće 2021. kreće gradnja brane Pambukovica

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Jerry Lin/shutterstock.com)
Ukoliko sve bude teklo po planu, gradnja višenamenske brane sa akumulacijom Pambukovica mogla bi da počne na proleće naredne godine, najavio je na Ubu direktor Javnog preduzeća Srbijavode Goran Puzović.

Na sastanku sa predsednikom ubske opštine Darkom Glišićem i njegovim saradnicima, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, Puzović je izrazio uverenje da će u narednom periodu zajedničkim naporima uspeti da sprovedu sve zakonske procedure i pripremne aktivnosti za realizaciju projekta.

Radovi će se izvoditi fazno, a prva faza u vrednosti od 13 mil EUR podrazumeva izgradnju tela brane, i za ove potrebe neophodno je eksproprisati osam hektara zemljišta.

- Definisali smo šta su obaveze opšine Ub, šta Srbijavoda i drugih državnih organa, kako bismo sledeće godine mogli da pokrenemo jedan od najvećih državnih projekata iz oblasti zaštite od poplava. Ideja je da do decembra proglasimo opšti interes i obezbedimo sredstva za eksproprijaciju, da bismo odmah mogli da isplatimo naknade za parcele koje treba da budu otkupljene. Taj postupak ćemo započeti kada budemo imali para na računu, a sledeće godine trebalo bi da raspišemo javni poziv za izgradnju i obezbedimo građevinsku dozvolu. Planiramo da u naredne tri godine završimo ovaj objekat od državnog interesa. Ne branimo ovde samo Ub, već i Obrenovac - istakao je Puzović.

Buduća nasuta brana sa glinenim jezgrom, visine 30 metara i dužine u kruni 245 metara, predviđena je na reci Ub, 30 kilometara uzvodno od ušća u Tamnavu. Akumulacija, koja će se njenom izgradnjom formirati, imaće zapreminu preko osam miliona kubika i najvećim delom prostiraće se na području ubskih sela Pambukovica i Raduša, dok u zoni uspora vode zadire i na teritoriju grada Valjevo (Gola Glava). Planom detaljne regulacije, opredeljena je površina od 130 hektara za branu, akumulaciju i zaštitni zeleni pojas.

Osim osnovne uloge - prihvatanja poplavnog talasa u uslovima nailaska velikih voda, ovaj kapitalni hidroenergetski objekat koristiće se i za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, kao i oplemenjivanje malih voda za vreme suša.

Ukupna vrednost projekta brane Pambukovica sa akumulacijom i sistemom za navodnjavanje iznosi 35 mil EUR.

- Zahvaljujući modernom sistemu za navodnjavanje, koji će omogućiti zalivanje više od 2.600 hektara zemljišta, meštanima koji imaju parcele u dolini reke Ub olakšaćemo i unaprediti poljoprivrednu proizvodnju. Takođe, država će im pomoći da kupe savremenu opremu, kako bi mogli sa minimalnom upotrebom vode da ostvare maksimalne efekte - izjavio je Goran Puzović.


Višestruki značaj projekta


Brana sa akumulacijom Pambukovica uvrštena je u program "Srbija 2025", koji sadrži plan invesicionih projekata za dalji razvoj zemlje u narednih pet godina. U internom planu lokalne samouprave predviđeno je da se ovaj objekat završi za tri godine, predočio je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

- Značaj ovog projekta za naše građane je višestruk. On predstavlja najbolju moguću prevenciju od poplava, jer prihvatanjem velikih voda koje bi u opštinu ulazile kroz reku Ub, obezbeđuje se zašita ljudi i imovine u pojasu reke. Ma koliko da smo u prethodnom periodu uradili na regulaciji reka i čišćenju kanala, bez brane ne možemo da zaokružimo sistem odbrane od poplava i nismo u potpunosti mirni. Investitori će izgraditi i distributivnu vodovodnu mrežu, što će mnogo pomoći domaćinstvima u ovoj oblasti, pošto gotovo svako selo ima problem sa suvim bunarima i nestašicama - rekao je Glišić.

Osim što će se koristiti za navodnjavanje ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura, akumulacija nudi i izuzene uslove za razvoj turizma.

- Dobićemo lepo veštačko jezero sa prostorom za kampovanje, ribolov i rekreaciju, što je još jedan značajan benefit ovog projekta. Nadam se da ćemo u zadatim rokovima, do 2023. godine, uspeti i da ga završimo. Na nama je da budemo spremni, organizovani, dobro pripremljeni i sve što je deo našeg posla, lokalna samouprava će uraditi na vreme, naglasio je predsednik ubske opštine.

Brana Pambukovica jedan je od ključnih objekata u sistemu odbrane od poplava u slivu reke Kolubare. Preduzeće Srbijavode planira da sličnu branu izgradi na Kamenici u opšini Koceljeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE