NavMenu

Otvorena prva specijalizovana stomatološka ordinacija za decu obolelu od raka

Izvor: eKapija Petak, 12.03.2010. 13:37
Komentari
Podeli

Prva specijalizovana stomatološka ordinacija za zbrinjavanje dece obolele od raka u okviru Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu otvorena je u četvrtak (11. mart 2010. godine).

Ordinacija je posebno opremljena specijalnom aparaturom za prevenciju i lečenje oralnih oboljenja obolele dece. Nastavnici i sradnici Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju koji će raditi sa obolelom decom dodatno su obučeni u oblasti pedijatrijske onkologije. Ordinacija će biti u funkciji od 15. marta i primaće pacijente iz cele Srbije.

Kabinet za prijem dece obolele od raka nalazi se u prostorijama Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu, Dr Subotića 11, biće otvoren utorkom i sredom od 8.00 do 12.00 h i četvrtkom i petkom od 14.00 do 18.00 za prvi pregled i plan preventivnih i terapijskih mera, a svakodnevno od 8.00 do 18.00 časova za hitne slučajeve.

Kabinet sa ovim tipom stomatološke i rendgenološke dijagnostike, kao i po kvalitetu kadra koji će raditi, jedinstven je u celoj Srbiji. Ova ordinacija je od posebnog značaja jer se obolelima od raka tokom lečenja ne može sprovoditi uobičajena i redovna stomatološka terapija i zahvati a poznato je da, često, oralna oboljenja mogu značajno pogoršati stanje opšteg zdravlja obolele dece.

- Ovo je prvi kabinet te vrste u zemlji. Zbog specifičnosti nege i održavanja zdravlja usta i zuba tokom procesa lečenja osnovne bolesti, bilo je neophodno posebno se pripremiti i nabaviti dodatnu opremu koja će nam omogućiti što kvalitetniji pristup prevenciji i terapiji oralnih oboljenja, a našim pacijentima kvalitetnu i sigurnu negu - rekla je prof. dr Mirjana Ivanović.

Kako su uslovi u kojima se nalazi dečiji organizam tokom terapija specifični, i pregledi u ordinaciji imaju poseban protokol. Neophodno je prvo uraditi stomatološki pregled gde će se proceniti stanje oralnog zdravlja deteta, na osnovu čega se pravi plan svih daljih mera a u zavisnosti od opšte-zdravstvenog stanja deteta, i u dogovoru sa lekarom koji prati osnovno oboljenje. U skladu sa tim, u kabinetu će biti organizovana savetovališta za roditelje čija pomoć je neophodna u procesu izlečenja. Za više informacija zainteresovani mogu da se jave na brojeve telefona 011 26 84 581, 26 84 944.

- Posebno nam je zadovoljstvo da vidimo da javnost Srbije polako shvata probleme dece obolele od raka i trudi se da pomogne na sve moguće načine, posebno nakon izuzetno dobre kampanje "Pramen nade" kojom smo obeležili Svetski dan dece obolele od raka. U nizu planiranih aktivnosti NURDOR-a otvaranje specijalističke ordinacije bilo je velik korak. Do kraja godine, uradićemo još više! - izjavio je Ljubiša Stanić, član UO Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR.

Otvaranje specijalizovane ordinacije omogućeno je zahvaljujući udruženoj saradnji NURDOR-a i zaposlenih u Klinici za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta, kao i brojnim donatorima koji su svoje znanje i materijalna sredstva stavili u svrhu izlečenja dece obolele od raka – košarkaši Košarkaškog kluba "Partizan" i kompanije "Vujić" Valjevo, "Neodent" i "Tehnodent" iz Novog Sada, "Novaterm", "Ozon Ekspres" i "Roma Company" iz Beograda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.