Izvor: eKapija | Nedelja, 06.09.2020.| 14:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Domaći sirevi, rakije i najbolja vina regiona - Održan Sajam tradicionalne hrane i vina u Beogradu (FOTO)

(Foto: eKapija/S.Petrović)
Sir od dunja, stari vojnički hleb i rakija od maline, samo su neke od tradicionalnh i oprobanih domaćih receptura, koje su svi posetioci Sajma tradicionalne hrane i vina, događaja u okviru Good Food & Wine Festivala, mogli juče u glavnom gradu da probaju.

Festival je okupio je oko 70 izlagača, iz svih delova Srbije ali i iz regiona, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Svi prisutni na štandovima su mogli da probaju razne vrste domaćih delikatesa spremanih na tradicionalan srpski način, od sireva, pršuta, slanina, kao i vina što već poznatih vinarskih brendova, tako i malih vinarija "u proboju". Na nekoliko štandova mogli su se videti, ali i kupit,i i proizvodi domaće radinosti, od folklornih opanaka, do ručno pravljenih sapuna.

Pažnju nam je privukao štand sa srpskim vojničkim hlebom, koji u svom domaćinstvu kod Kragujevca, u furuni baš za ovu namenu, pravi Dragana Banda. Kako kaže, to je hleb koji pamti istorija iz vremena Balaknskih ratova i Velikog rata.

(Foto: eKapija/S.Petrović)
- Želeći da evociram uspomene na taj period, nastao je ovaj hleb. Kako je naš narod tada jeo hleb sa voćem, napravila sam kombinaciju sa malinom, suvim šljivama i orasima. To je moderan spoj nečeg što je nama oduvek bilo važno na trpezi - objašnjava Dragana.

Nekoliko štandova pored, zastali smo i probali kozji sir male mlekare Ćuk iz Bantaskog Karađorđeva u Žitištu. Osnivač ove mlekare, Milan Ćuk, kaže da je sada posao već porodični, te da je prenet na mlađe genreacije, tj. na ćerku ali da su kvalitet i receptura, već oprobani i stari.

(Foto: eKapija/S.Petrović)
- Pravimo kozje i kravlje sireve, po staroj recepturi koja se koristila nekada davno, naravno uz današnje propisane norme. Za ove potrebe imamo i farmu koza, te je i kozje mleko sasvim provereno – kaže Ćuk.

Da zdravlje ulazi na usta potvrdila nam je i Danijela Baočević vlasnica domaćeg Brenda Honey mix, priozvoda nastalih na poljoprivrednom gazdinstvu "Pčelinjaci Bakočević". Na štandu su predstavljeni proizvodi sa dodacima lekovitih bilja, koji mogu pomoći jačanju imuniteta, smirenju, te rešavanju gastritisa, ali i visokog pritiska...

Pre nego što smo se upustili u razgovore sa iskusnim vinarima, imajući u vidu da bez slatkih poslastica ne može proći nijedna trpeza, posetili smo štand Nataše Maletić, vlasnice poljoprivrednog gazdinstva "Dunja Šljivić", koja pravi čuveni kitnikez, iliti sir od dunja.

(Foto: eKapija/S.Petrović)
Kako kaže, na svom imanju ima i zasad šljiva, i dunja, te otuda i naziv gazdinstva, a proizvodi se mogu naći vikendom na Kalenić pijaci.

- Ovo je porodična manufaktura, gde sve ovo što vidite pravimo moja majka, tetka i ja. U ovom periodu sada imamo kitnkez, ali će od oktobra biti novih dunja i novih prizvoda – soka od dunje, kompota, kao i pekmeza od šljiva.

Kako kažu, sir, vino i prijatelji moraju biti stari, da bi valjali, a da je "in vino veritas", uverili smo se na štandu crnogorske vinarije 13. Jul Plantaže, koja je na ovom sajmu ponela dve nagrade - nagradu za najbolju regionalnu vinariju i nagradu za najboljle vino regiona vino Vladika.

Branko Čotrić je za naš portal rekao da Srbiju doživljaju kao domaće tržište, te da su ovde od samog početka.

(Foto: eKapija/S.Petrović)
- Već 57 godina se bavimo proizvodnjom vina i dobili smo preko 800 raznih nagrada i priznanja. Danas smo dobili nagradu u kategoriji "najbolja vinarija iz regiona". Ova nagrada ima velku težinu, jer vinska kultura danas veoma brzo nareduje. Nekada je na ovim prostorima bilo oko 50 do 60 vinarija, sad samo u Srbiji imate oko 370 vinarija, u Bosni oko 150, tako da ova nagrada ia poseban značaj. Takođe, dobili smo nagradu za crveno vino Vladika, koje je nastalo 50 godina od nastanka plantaže i 200 godina od rođenja Njegoša. To je naše najbolje vino - kaže Čotrić.

Nagradu za najbolje penušavo vino, dobila je vinarija Rubin za vino Vronski. Miloš Milićević predstavnik vinarije Rubin , kaže da se u njihovoj vinariji, vina prave tradicionalnom metodom "šampanjizacije".

(Foto: eKapija/S.Petrović)
- Radimo kao što se radi i u Francuskoj i koristimo iste sorte grožđa šardone, pino noar za roze vino. Ovaj proces podrazumeva da mlado vino koje završi ferementaciju, se potom podvrgne naknadnoj fermentacii u boci. Većinski je to ručni posao, gde svaka flaša prođe od početka do kraja nekih 28 puta od ruke do ruke – kaže Milićević.

Za najbolje belo vino festivala, nagradu je dobila vinarija Despotika iz Smederevske Palanke. Miroslav Kostić predstavnik vinarije, koja je u ovom poslu od 2011, kaže da danas ova vinarija ima oko 20 hektara vinograda i oko 10 sorti vina. Nagradu su dobili za vino sovinjon, koje je kako kaže, u kategoriji belih, jedno od boljih u Srbiji.

(Foto: eKapija/S.Petrović)
Takođe, pažnju nam je privukao i štand sa domaćim sapunima pod nazivom "Moj sapun", pravljenih od hladno ceđenih i eteričnih ulja, te organskih butera, a bez alergena.

Posetioci su imali prilike da vide i štand Zanatske radnje Opanak iz Vrnjačke banje. Mirko Strugarević, vlasnik kaže da se ovim zanatom bave već nekoliko generacija unazad u porodici.

(Foto: eKapija/S.Petrović)
- U ponudi imamo sve vrste folkolrnih opanaka, suvenira, krznenih patofni, mokasina, sandal, dekorativnih krzna. Sve radimo od domaćih sirovina, jedino za opanke nešto sitno iz uvoza koristimo - kaže Strugarević i dodaje da ljubitelji tradicije, njihove proizvode mogu naći u Vrnjačkoj Banji ali i na Zlatiboru.


Podršku drugom po redu, Good Food & Wine Festivalu dali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Sekretarijat za privredu Grada Beograda.

S.Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.