NavMenu

Banjaluka-grad budućnosti - TeleGroup razvija sistem za detektovanje snega i leda na ulicama

Izvor: eKapija+ Subota, 05.09.2020. 12:51
Komentari
Podeli

Na nedavno završenom konkursu Grada Banjaluke i UNDP-a povodom kreiranja rešenja za projekat "Banjaluka-grad budućnosti" pristiglo je 58 prijava, a izabrano je deset za implementaciju u narednom periodu.

Ovim projektom, kako je i ranije najavljivano iz Uprave Grada Banjaluka, želi se krenuti dalje u primeni rešenja za efikasno gradsko funkcionisanje, u cilju da Banjaluka postane "pametni grad" i time olaška svakodnevni život građana, a indirektno privuče nove investicije.

ITS sistem kompanije TeleGroup će preko senzora koji prikupljaju podatke sa ključnih saobraćajnica u gradu moći da detektuje sneg i led na kolovozu i trotoarima u najranijoj fazi i automatski će alarmirati komunalne ekipe za održavanje puteva.

Implementacijom senzorske logike za detekciju uslova na kolovozu, u realnom vremenu se može dobiti informacija o potencijalnim opasnostima, te blagovremeno reagovati i smanjiti rizik po bezbednost i zdravlje učesnika u saobraćaju, pritom svodeći na minimum verovatnoću lažnog alarmiranja nadležnih službi, rečeno je za eKapiju iz ove kompanije.

- Budući da nepravilna detekcija leda i snega na putu uzrokuje probleme u pogledu efikasnog protoka saobraćaja, smanjenog nivoa sigurnosti, neravnomernog uklanjanja snega i neefikasnog sprečavanja pojave leda, korišćenjem predloženog sistema dobiće se tačna informacija sa terena u realnom vremenu – navode u TeleGroupu.

Ističu da njihova projektna inicijativa ima za ideju potpuno iskorišćenje tehnologije u cilju povećanja efikasnosti ljudskih i materijalnih resursa angažovanih na poslovima uklanjanja snega i leda sa kolovoza.

Ključne tačke ovog projekta su merenje i obrada podataka prikupljenih od senzora leda i snega, raspoređenih na više lokacija same pilot zone u kojoj će se projekat implementirati. Prikupljeni podaci koji će se dalje obrađivati su informacije o temperaturi vazduha, temperaturi puta i kolnika, pritisku vazduha, vlažnosti vazduha i prisutnosti vode na površinama puta i kolnika.

- Na osnovu predefinisanog algoritma aplikacija će izračunati i proceniti prisustvo snega na putu i mogućnost pojave leda. Ovi detalji će biti dostupni operaterima zimskog održavanja puteva, koji mogu preduzeti korake kako bi sprečili pojavu leda ili uklanjanje snega u ranoj fazi. Algoritam koji izračunava i procenjuje prisustvo snega na putu i mogućnost pojave leda definisan je u saradnji sa stručnjacima za vremenske uslove – objašnjavaju u TeleGroupu.

Osnovni cilj je da ovaj sistem spreči mnoge saobraćajne nesreće uzrokovane ledom i snegom na putu, obezbedi mnogo efikasniji protok saobraćaja i omogući bolje iskorišćenje resursa putnih službi (potrošnja soli, gorivo za potrošnju mašina za održavanje).

Ukupna vrednost ovog projekta je 50.000 KM (25.000 EUR) kako je definisano samim pozivom za dostavljanje ideja. U TeleGroupu kažu da se samom implementacijom kreira višestruko veća vrednost za više strana.


- Gradske vlasti i svi građani realizacijom projektom dobijaju značajno unapređenje sigurnosti putne infrastrukture na pilot lokaciji i smanjenje broja incidentnih situacija koje uvek podrazumevaju troškove na teret pojedinca, osiguravajućih kuća, zdravstvenog sistema ili budžeta grada. Dakle, građani će već u prvim danima zimskog perioda moći da uoče bolje reakcije službi održavanja putne infrastrukture i da se olakšano kreću putevima koji su u skladu sa sigurnosnim standardima i preporukama.

Korišćenjem predloženog sistema, nadležne službe Grada Banjaluka takođe mogu imati mnogo bolji uvid u kvalitet usluga kompanija koje obavljaju poslove zimske službe.

Projekat će biti implementiran na predefinisanom pilot području, Lazarevo 1 i Lazarevo 2, u Banjaluci.

- Naš projekat će uticati na sve stanovnike i građane koji prolaze tim pilot područjem u vozilima, javnom prevozu i uz povezane trotoare pešačenjem. Ovi putevi su dobro poznati kao neki od najfrekventnijih u pogledu protoka prometa, tako da će ovaj projekat obuhvatiti sve stanovnike naselja koje se pilotira, ali i građane Banjaluke uopšte – navode u kompaniji TeleGroup.

Ističu da u tehničkom smislu ne postoji prepreka da se sistem proširi i implementira u ostalim gradskim zonama Banjaluke.

I projekat koji razvija kompanija TeleGroup biće realizovan do kraja ove godine, u skladu sa rokovima koji su dati u samom konkursu.

Vedrana Džudža

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.