NavMenu

U Beloj kući potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine

Izvor: RTS / Tanjug Petak, 04.09.2020. 19:00
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Instagram / buducnostsrbijeav)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer takozvane kosovske Vlade Avdulah Hoti potpisali su u Beloj kući sporazum sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Sporazum je potpisan u Ovalnoj sobi.

Predsednik Srbije izjavio je da između Beograda i Prištine postoji mnogo razlika, ali da je ovo veliki korak napred, prenosi Reuters.

- Ovo nije trilateralni sporazum, već bilateralni sporazum koji je Srbija potpisala sa SAD. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je za nas bilo veoma važno - naglasio je Vučić.

Izjavio je da je samo za Srbiju predviđeno otvaranje Fonda za razvoj SAD, a toga nema za bilo koga drugog u regionu.

- To će značiti jak signal svim kreditnim agencijama. Pokazuje koliko je Amerika zainteresovana da radi sa Srbijom. Amerikanci će sa nama raditi projekte - istakao je predsednik Vučić.

Dodao je da se prištinska delegacija obavezala svojim ugovorom sa Amerikancima da će da pristupe mini-Šengenu.

- Time ćemo da obezbedimo slobodan protok ljudi, kapitala, usluga. To je za sve nas od fantastičnog značaja. Taksi više nema - rekao je predsednik.

Naveo je da se dve strane slažu da će da rade zajedno sa SAD na fizibiliti studiji koja će da podeli Gazivode.

- Mi u ovom trenutku nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda. Kako goda da to podelimo i mi ćemo da dobijemo. Zato su se oni i svađali. Veoma je važno da Amerikanci urade i fizibiliti studiju - naveo je predsednik Vučić.

Dogovorena je, naveo je Vučić, zaštita i promovisanje sloboda religija i posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču Srpske pravoslavne crkve.

- Ovim smo dobili da SAD kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se sudske odluke sporvoditi u delo za naše verske objekte na Kosovu i Metohiji. To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane - napomenuo je Vučić.

Tramp je izjavio da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji.

- Imamo sporazum u ruci, koji nam daje priliku da ekonomski još više ceo region napreduje - izjavio je za Tanjug iz Vašingtona ministar finansija Siniša Mali.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da sporazum koji je danas potpisan nudi novi odnos međusobne privredne saradnje, stvaranje pravog ekonomskog prostora u kojem mogu svi da profitiraju, slobodan protok roba, ljudi i kapitala, kao i direktnu podršku privatnom sektoru i otvaranje novih radnih mesta.

- Ono što je delegacija Srbije postigla u Vašingtonu izuzetan je uspeh, posebno s obzirom na to šta su bila očekivanja druge strane, te da je sporazum za unapređenje ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, zapravo i više od toga, to je plan koji za naše ljude na KiM, ali i za celu Srbiju stvara mogućnosti za koje nismo verovali da će biti dostižne - rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.