Izvor: Glas Srpske | Petak, 04.09.2020.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja - Aerodrom će sigurno biti izgrađen

Mirko Ćurić
Mirko Ćurić (Foto: eKapija)
Izgradnja aerodroma u okolini Trebinja je gotova stvar i nema sumnje u završetak ovog strateškog projekta za naš grad, celu Hercegovinu kao i celu Republiku Srpsku, a ako je struka rekla da se sve to može završiti u 2022. godini, i ja verujem u to.

Istakao je to za Glas Srpske gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je naglasio da je gotovo sve dogovoreno i da bi danas trebalo da bude poznata tačna lokacija na kojoj će Srbija graditi aerodrom u okolini tog grada, a sa kojeg će, prema procenama, prvi avion poleteti 2022.

Reč je o projektu koji finansira Srbija, a na poslednjem sastanku, koji je u ponedeljak održan u Beogradu, dogovoreno je, ponovio je Ćurić, da će taj aerodrom biti izgrađen na teritoriji Mionića.

- Dogovoreno je da su Mionići definitivna lokacija, a do danas treba da bude formiran tim, odnosno da određeni ljudi izađu na lice mesta i da se porazgovara i sa meštanima kako bi se detaljnije odredila lokacija. Mesto je određeno, ali ako bude neka opcija levo, desno, da se izmeste neke stvari, da se u tom pogledu izađe u susret. Sve ostalo je odlučeno i to nam je veoma drago - rekao je Ćurić.

Da li je njihovim izlaskom na teren stavljena tačka na priče da ni ovaj put taj projekat neće zaživeti?

- To sam govorio i prethodnih dana. Sastankom u Beogradu, kojem su prisustvovali svi nadležni iz Srbije koji imaju dodirnih tačaka sa aerodromima, pokazano je da tu neće biti problema. Preoptimističan je sigurno taj datum otvaranja, ali s obzirom na to da niko iz struke nije imao komentara u vezi s tim, nema razloga ni ja da sumnjam.

Jeste li imali priliku da u poslednjih mesec, dva, otkako je u javnost ponovo plasirana ova priča, porazgovarate sa sugrađanima o svemu tome? Šta kažu?

- Znate kako ide u početku. Kada je spomenuto, obično svi povežu sa onim od pre i kažu: "Evo, opet neka priča iz nekog prethodnog perioda", ali i tada su postojali objektivni razlozi zbog kojih se nije krenulo u tu realizaciju. Ovaj put, kada vide sve sastanke i rokove, definisani način finansiranja, jer Srbija ulaže 55 mil EUR, vide i da je sve drugačije i dogovoreno. Nadam se da će idućih dana biti izglasan i leks specijalis o aerodromu Trebinje kako bi bile ubrzane sve procedure.

Koliko je ovaj projekat, koji se dugo najavljuje i na koji se dugo čeka, značajan ne samo za Trebinje nego i za celu Hercegovinu?

- Ovo je, verujte, istorijski projekat za Trebinje i Hercegovinu, kao i za celu Republiku Srpsku. Bez obzira na aerodrome koji su u blizini, kao što su oni u Mostaru, Dubrovniku, Tivtu, Podgorici, smatramo da su ovaj projekat i konačna izgradnja piste u Trebinju i te­ kako važni za sve nas, a čuli smo i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da nije u pitanju samo to da je komercijalan i opravdan, već da je strateški projekat za sve. Nadam se da će biti na ponos svih generacija i ljudi, kako iz Srpske tako i Srbije, kao i ostatka sveta gde god budu dogovoreni letovi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.