NavMenu

Piraterija je smrt za kreativnost - Internet stvara privid da nema autorskih prava

Izvor: eKapija Petak, 04.09.2020. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Ideologija autorskog prava je borba protiv piraterije a boreći se protiv pitraterije borite se za autorsko pravo. Piraterija je smrt za kreativnost, rekao je danas na onlajn konferenciji "Intelektualna svojina i internet 2020" redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Slobodan M. Marković.

Na konferenciji čiji je tematski fokus bio na odnosu autorskog prava i savremenih tehnologija, Marković je naglasio važnost podizanja svesti o štetnosti piraterije te napomenuo da se danas dešava "eksplozija kreativnosti" na internetu i da je masovna pojava da nosioci autorskog prava dopuštaju korisnicima interneta da slobodno koriste njihovo autorsko pravo.

- Tako se stvara privid da su ona javna, iako su i dalje pod autorskom zaštitom - rekao je Marković i napomenuo da je kreativna indistrija nosilac zahteva za borbu protiv piraterije.

On je istakao da u tom kontekstu predstoji redefinisanje autorskog prava u smislu njegovih ciljeva. Prema njegovim rečima, ono što se sada radi u EU na tom polju je nagoveštaj promene u pravom smeru.

- U doba digitalizacije i tehnološkog napretka nužno je redefinisanje smisla i ciljeva autorskog prava. Svrha autorskog prava je podsticanje raznovrsnosti i stvaralaštva, a tradicionalno autorsko pravo se pokazalo kao korisno za privredu, s obzirom na veliko učešće industrije povezane sa autorskim pravom, odnosno kreativne industrije u BDP. Zato, su zakonodavci zainteresovani za zaštitu autorskog prava - rekao je Marković.

O umnožavanju autorskog dela za privatne potrebe i računarstvu "u oblaku", na onlajn konferenciji govorila je vanredna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Sanja Radovanović. Ona je navela da iskorišćavanje autorskog dela putem interneta danas dominira, te da i dalje ne postoje jasne granice "šta je, a šta nije dopušteno na interentu u razmeni infomacija."


Redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Dušan Popović govorio je o iscrpljenju autorskog prava na digitalnim primercima dela na primeru evropskog pristupa o e-knjizi i pitanju da li je treba posmatrati kao robu ili uslugu.

Na konferenciji je govorila i sudija Opšteg suda EU sa sedištem u Luksemburgu Kristina Kovalik-Banjčik, o primerima u vezi sa povredom žiga na internetu

Takođe, na konferenciji je predstavljen i zbornik "Intelektualna svojina i internet (2020)" koji sadrži radove vodećih srpskih istraživača u oblasti prava intelektualne svojine i prava interneta.

Onlajn konferenciju "Intelektualna svojina i internet 2020" po peti put zajednički su organizovali Pravni fakultet u Beogradu i Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS).

Konferenciju su otvorili dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran Mirković i zamenik predsednika Upravnog odbora Fondacije RNIDS Ivan Minić.

S. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.