Izvor: eKapija | Petak, 04.09.2020.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Piraterija je smrt za kreativnost - Internet stvara privid da nema autorskih prava

Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)
Ideologija autorskog prava je borba protiv piraterije a boreći se protiv pitraterije borite se za autorsko pravo. Piraterija je smrt za kreativnost, rekao je danas na onlajn konferenciji "Intelektualna svojina i internet 2020" redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Slobodan M. Marković.

Na konferenciji čiji je tematski fokus bio na odnosu autorskog prava i savremenih tehnologija, Marković je naglasio važnost podizanja svesti o štetnosti piraterije te napomenuo da se danas dešava "eksplozija kreativnosti" na internetu i da je masovna pojava da nosioci autorskog prava dopuštaju korisnicima interneta da slobodno koriste njihovo autorsko pravo.

- Tako se stvara privid da su ona javna, iako su i dalje pod autorskom zaštitom - rekao je Marković i napomenuo da je kreativna indistrija nosilac zahteva za borbu protiv piraterije.

On je istakao da u tom kontekstu predstoji redefinisanje autorskog prava u smislu njegovih ciljeva. Prema njegovim rečima, ono što se sada radi u EU na tom polju je nagoveštaj promene u pravom smeru.

- U doba digitalizacije i tehnološkog napretka nužno je redefinisanje smisla i ciljeva autorskog prava. Svrha autorskog prava je podsticanje raznovrsnosti i stvaralaštva, a tradicionalno autorsko pravo se pokazalo kao korisno za privredu, s obzirom na veliko učešće industrije povezane sa autorskim pravom, odnosno kreativne industrije u BDP. Zato, su zakonodavci zainteresovani za zaštitu autorskog prava - rekao je Marković.

O umnožavanju autorskog dela za privatne potrebe i računarstvu "u oblaku", na onlajn konferenciji govorila je vanredna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Sanja Radovanović. Ona je navela da iskorišćavanje autorskog dela putem interneta danas dominira, te da i dalje ne postoje jasne granice "šta je, a šta nije dopušteno na interentu u razmeni infomacija."

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Dušan Popović govorio je o iscrpljenju autorskog prava na digitalnim primercima dela na primeru evropskog pristupa o e-knjizi i pitanju da li je treba posmatrati kao robu ili uslugu.

Na konferenciji je govorila i sudija Opšteg suda EU sa sedištem u Luksemburgu Kristina Kovalik-Banjčik, o primerima u vezi sa povredom žiga na internetu

Takođe, na konferenciji je predstavljen i zbornik "Intelektualna svojina i internet (2020)" koji sadrži radove vodećih srpskih istraživača u oblasti prava intelektualne svojine i prava interneta.

Onlajn konferenciju "Intelektualna svojina i internet 2020" po peti put zajednički su organizovali Pravni fakultet u Beogradu i Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS).

Konferenciju su otvorili dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran Mirković i zamenik predsednika Upravnog odbora Fondacije RNIDS Ivan Minić.

S. P.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.