NavMenu

ŠSTK priča o uspehu: Filip Gort, direktor kompanije Namics - Talentovani ljudi, kultura i mentalitet čine Srbiju atraktivnim tržištem za firme iz Švajcarske

Izvor: Promo Ponedeljak, 14.09.2020. 12:42
Komentari
Podeli
Filip Gort (Foto: Namics)Filip Gort
Kompanija Namics je osnovana 1995. u Sankt Galenu u Švajcarskoj, kao ogranak Univerziteta u Sankt Galenu i fokusira se na internet od samog početka kao pružalac onlajn usluga, a ponuda konstantno raste od osnivanja. U našoj zemlji posluju od 2014. godine, a kako ističe direktor ove kompanije, inače članice Švajcarsko-srpske trgovinske komore (ŠSTK), Filip Gort (Philipp Gort), Srbija je veoma atraktivno tržište za firme iz Švajcarske.

U intervju za naš portal, Filip Gort govori o razvoju poslovanja u Srbiji, privlačnosti naše zemlje za investcije, razlikama u procesu digitalne transformacije kompanija u Srbiji i Švajcarskoj, ali i promenama koje je donela pandemija.

Intervju sa Filipom Gortom je šesnaesti u nizu razgovora sa firmama-članicama Švajcarsko-srpske trgovinske komore, kojima ŠSTK promoviše rad švajcarskih firmi u Srbiji i ističe vrednosti i dobre poslovne prakse ove zemlje i ovih kompanija.

eKapija: Na kojim sve tržištima poslujete? Koliko kompanija ima zaposlenih?

- Namics uglavnom posluje na tržištima Švajcarske i Nemačke, ali u međuvremenu takođe radi i za klijente na drugim tržištima, kao što je Velika Britanija. Namics ima oko 550 zaposlenih na lokacijama u Beogradu, Sankt Galenu, Cirihu, Frankfurtu, Hamburgu i Minhenu.

eKapija: Koje su usluge koje kompanija nudi klijentima?

- Pružamo pun spektar usluga u digitalnom domenu. Obezbeđujemo iskustvo i platforme za e-trgovinu, CRM rešenja, usluge digitalnog marketinga, analize podataka i sveobuhvatne usluge upravljanja poslovanjem.

Naši klijenti u nama vide pouzdanog partnera za konsalting, uspešan strateški razvoj, koncepte okrenute ka korisnicima i detaljno poznavanje najnovijih tehnologija.

eKapija: Koliko je Srbija privlačno tržište za kompanije iz Švajcarske?

- Namics d.o.o. osnovan je 2014. i od tada konstantno raste. Za nas je lokacija u Srbiji jedna uspešna priča. Veoma smo zadovoljni odlukom da dođemo ovde. Započeli smo sa nekolicinom zaposlenih. Uz stalan i održiv rast, u međuvremenu smo došli do brojke od skoro 60 zaposlenih. Planovi za budućnost takođe idu u smeru rasta, tako da se ovo definitivno može nazvati uspehom.

Po meni, Srbija je veoma atraktivno tržište za firme iz Švajcarske. Blizu je Švajcarske i Nemačke i dobro je povezana vazdušnim saobraćajem. Na tržištu rada ima mnogo talentovanih ljudi, komunikacija funkcioniše veoma dobro, a kultura i mentalitet su veoma slični onima u Švajcarskoj i Nemačkoj.

Za mene lično, sa nekoliko godina iskustva, zaista moram da kažem da je veoma zabavno raditi sa našim kolegama iz Srbije.

eKapija: Portfolio kompanije Namics obuhvata sisteme za upravljanje sadržajem, razvoj veb aplikacija, softverska rešenja za e-trgovinu, digitalnu komunikaciju i razvoj mobilnih poslovnih rešenja. Da li su kompanije u Srbiji zainteresovane za ove usluge? Šta najčešće traže?

- Naši klijenti su uglavnom iz Švajcarske i Nemačke, tako da ne mogu da kažem ništa o srpskim klijentima, ali mogu da govorim iz iskustva stečenog kroz život i rad u Srbiji. Možemo da vidimo da raste interesovanje za sredstva onlajn marketinga. Platforme i usluge orijentisane ka krajnjim korisnicima već su dostigle visok nivo digitalizacije, ali izgleda da u B2B okruženju fokus još nije na temama vezanim za onlajn marketing, kao što su upravljanje sadržajem i digitalne komunikacije. Mnoge procedure i dalje zahtevaju papirologiju i nisu efikasne. Takođe, što se tiče e-trgovine, ima još prostora za razvoj. U društvu raste interesovanje za mogućnosti e-trgovine, a moj utisak je da kompanije u Srbiji počinju da prepoznaju to. Konačno, videće koje su prednosti razvoja svojih kapaciteta za e-trgovinu.

eKapija: Koje projekte biste izdvojili iz svog portfolija i zašto?

- Postoje dva projekta koje svakako treba pomenuti.

Victorinox – šire poznat kao švajcarski nož – jeste veoma popularan brend u Švajcarskoj i u svetu. Već nekoliko godina implementiramo i dalje razvijamo sajtove i onlajn prodavnice kompanije Victorinox po principima modernog brendinga, sa najmodernijim funkcionalnostima. Stalno dodajemo nove opcije, kao što je konfigurator džepnog noža, a širimo i listu zemalja u kojima su sajt kompanije i njene onlajn prodavnice dostupne.

Za Victorinox, ovo je veoma važan strateški projekt, koji je osnova njihove digitalizacije. Dodatni razlog zašto pominjem ovog klijenta je to što ceo tim za implementaciju već duže vreme radi iz Beograda. Oni su u direktnom kontaktu sa klijentom iz Švajcarske, a uz programiranje, ovaj tim se takođe konsultuje sa klijentom po pitanju zahteva i izvodljivosti tih zahteva.

Drugi projekat je AMAG Clyde. AMAG je najveći uvoznik automobila u Švajcarskoj i dobro poznat brend. Sa svojim novim poslovnim modelom, nazvanim Clyde, AMAG želi da učvrsti svoju poziciju na polju digitalne pretplate, koja je jedan model pretplate kada su u pitanju automobili. Namics blisko sarađuje sa kompanijom AMAG na razvoju onlajn platforme koja bi osigurala da ova kompanija može da realizuje svoje poslovne inovacije digitalno. Cilj je da se procedura naručivanja učini što jednostavnijom i transparentnijom i da se svi procesi automatizuju.

I u ovom slučaju, veliki deo implementacije i integracije sistema za automatitzaciju marketinga i prodaje (Salesforce) radi se iz Beograda. Sjajno je videti da zaposleni u Beogradu predstavljaju ključni deo važnih strateških projekata za naše klijente.


eKapija: Koliko se proces digitalne transformacije kompanija razlikuje u Srbiji i Švajcarskoj?

- Mislim da je Srbiji potrebno još vremena da uhvati korak. Svakako postoje dobri znaci da se stvari u Srbiji razvijaju i u nekim segmentima ona je zaista na dobrom putu u smislu digitalne transformacije. Međutim, jedan veliki deo privrede, što se posebno odnosi na tradicionalne grane, još je u ranoj fazi procesa digitalne transformacije. U Švajcarskoj je mnogo veća koncentracija kompanija koje su usred digitalne transformacije. Veći je broj kompanija koje su shvatile da je digitalna transformacija jedini način da se preživi na tržištu na kom vlada oštra konkurencija. I to će u jednom trenutku stići u Srbiju.

eKapija: Postoje li promene u pristupu digitalnoj transformaciji od pojave koronavirusa?

- Mislim da nije došlo ni do kakvih promena u pristupu digitalnoj transformaciji zbog pandemije. Međutim, smatram da korona jeste mnogo ubrzala digitalizaciju, jer fizički kontakt odjednom više nije bio norma, tako da su kompanije bile primorane da razmotre digitalizaciju.

Najveći skok se najverovatnije desio na polju digitalizacije radnog mesta. Mnoge kompanije koje pre nisu nudile opciju rada od kuće bile su primorane da pošalju svoje zaposlene kući, da rade odatle. U proteklih pet meseci, pokazalo se da rad od kuće funcioniše sasvim dobro. Potrebna vam je odgovarajuća infrastruktura i, što je mnogo važnije, poverenje u zaposlene. U situaciji sa koronom, kompanije i menadžeri su shvatili da se zaposlenima može verovati i da rade podjednako dobro od kuće. Iz nekoliko razloga, može se reći da smo imali sreće. Mi smo navikli da radimo na daljinu. Stoga smo već imali spremne alate i infrastrukturu. Ono što je najvažnije je da su dve naše ključne vrednosti poverenje i transparentnost. To je pomoglo da prelazak na rad od kuće prođe iznenađujuće glatko.

eKapija: Namics je član Švajcarsko-srpske trgovinske komore. Kakva su iskustva?

- Veoma smo zadovoljni kao članica Švajcarsko-srpske trgovinske komore. To je odlična prilika za Namics da razmenjuje iskustva sa kompanijama koje su u sličnoj situaciji kao mi, a koje su deo iste mreže.

Više puta se desilo da nam je ŠSTK pružio podršku u raznim situacijama. Najskoriji primer je vanredno stanje, tokom koga nam je trebala podrška. Na ŠSTK se uvek možete osloniti, što mi i te kako znamo da cenimo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.