NavMenu

Unija poslodavaca Srbije će tražiti smanjenje poreza i doprinosa na zarade za 1%

Izvor: Beta Četvrtak, 03.09.2020. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Unije poslodavaca u Srbiji Srđan Drobnjaković rekao je da će u oktobru, kada se bude pripremao republički budžet, zatražiti od Vlade Srbije smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih za 1%.

Dodao je da će tražiti rasterećenje u tom procentu, čak i ako se, tokom pregovora o minimalnoj ceni rada za 2021. godinu, usvoji zahtev o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.000 dinara na 19.000.

Drobnjaković je rekao da privrednici traže smanjenje dažbina, ne da bi povećali dobit nego da bi mogli da isplaćuju plate zaposlenima i da u poslovanju ne bi "bežali" u sivu ekonomiju.

- Privreda je dosta opterećena jer, pored tih fiskalnih obaveza plaća i oko 500 parafiskalnih nameta - rekao je Drobnjaković.

Poslodavci, prema njegovim rečima, već nekoliko godina traže da se parafiskalni zahtevi smanje, ali i pored obećanja ministara finansija da će ih "srezati", ti nameti su sa oko 350 narasli na oko 500, raznih vrsta.

- Kada lokalnoj samoupravi ponestane novca u budžetu, ona izmisli novi namet - rekao je Drobnjaković.

On je rekao da stanje u privredi nije lako i da su mere Vlade Srbije za pomoć privredi u isplati zarada "spasle" pre svega male i srednje firme, a da je pomoć velikim kompanijama bila manja, jer su dobile 50% minimalne zarade po zaposlenom radniku.

Drobnjaković je rekao da 50% firmi i sada redovno plaća poreze, bez obzira što je Vlada Srbije kao olakšavajuću meru uvela odlaganje plaćanja poreza na zarade, na dobit i neto prihode preduzetnika za nekoliko meseci tokom pandemije i njihovu otplatu u 24 rate od januara 2021. godine.

- Poslodavci se plaše da će im se nagomilati obaveze u narednoj godini i da neće moći da ih izmire, pa se trude da to plate bez odlaganja - rekao je Drobnjaković.

On je rekao da će se privreda rasteretiti oko 11 milijardi dinara ako se usvoji povećanje neoporezivog dela zarade sa 16.000 dinara na 19.000.

- Mislim da je vreme da se reformiše poreski sistem i uvede progresivno oporezivanje prema razredima - rekao je Drobnjaković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.