NavMenu

Dolarska EMBI premija rizika za Srbiju prestala da se objavljuje

Izvor: eKapija Sreda, 02.09.2020. 15:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Pokazatelj premije rizika EMBI (Emerging Markets Bond Index) za Srbiju, baziran na dugu u američkim dolarima, koji obračunava renomirana američka finansijska institucija J.P. Morgan, posle više od 15 godina prestao je da se objavljuje od poslednjeg dana avgusta, saopštila je Narodna banka Srbije.

Razlog je, kako navode iz NBS, što je do dospeća jedine dolarske evroobveznice Srbije u opticaju ostalo manje od 13 meseci (ova evroobveznica dospeva 28. septembra 2021. godine), kada se, prema kriterijumima J.P. Morgana, obveznica isključuje iz obračuna (revizija podataka za obračun EMBI vrši se poslednjeg dana u mesecu).

- Prestanak obračuna pokazatelja EMBI za Srbiju, baziranog na dugu u dolarima, ukazuje na izostanak dolarskih evroobveznica Srbije na tržištu. To je rezultat odgovornog pristupa naše zemlje u upravljanju javnim dugom. Zahvaljujući povoljnim monetarnim i fiskalnim kretanjima i uspešnom izlasku na međunarodno finansijsko tržište, Srbija je u prethodnim godinama prevremeno otkupila značajan deo skupog duga po osnovu dolarskih evroobveznica. Taj skupi i devizno-rizičan dug zamenjen je znatno jeftinijim finansiranjem u evrima – na taj način smanjeno je učešće dolara u javnom dugu, a time i izloženost zemlje deviznom riziku kretanja dolara prema evru - navodi NBS.

Nakon uspešnog izlaska Srbije na međunarodno finansijsko tržište prvom emisijom evroobveznice u evrima u junu 2019. godine, postali su dostupni reperni podaci o premiji rizika EMBI za Srbiju, na bazi duga u evrima. Ovaj pokazatelj je od kraja jula 2019. godine (od kada su dostupni podaci) bio u proseku za 10 b.p. niži od opšteg (kompozitnog) pokazatelja globalne premije rizika zemalja u razvoju, što, kako navodi NBS potvrđuje da međunarodni ulagači Srbiju smatraju sigurnom i povoljnom investicionom destinacijom.

Dolarska EMBI premija rizika, koja se obračunava kao ponderisana razlika između stope prinosa na evroobveznice zemalja u razvoju i stope prinosa na američke obveznice uporedive ročnosti, smatra se repernim pokazateljem premije rizika zemalja u razvoju. Prestanak objave ovog pokazatelja za srpske dolarske HoV predstavlja priliku da se osvrnemo na kretanje premije rizika Republike Srbije u prethodnih 15 godina i uporedimo je sa njenom dinamikom u drugim zemljama u razvoju.

Poređenjem kretanja EMBI za Srbiju sa kompozitnom merom EMBI Global (koja pruža informaciju o opštoj (globalnoj) riziko-premiji zemalja u razvoju), tokom poslednjih 15 godina (od 2005. do 2020. godine) – jasno se mogu izdvojiti dva potperioda.

U ovom potperiodu EMBI za Srbiju je u proseku iznosio 406 baznih poena, znatno iznad proseka kompozitne mere za sve rastuće zemlje (EMBI Global), koji je iznosio 318 baznih poena. Pri tome je čak 86 odsto ovog potperioda bilo karakterisano kretanjem premije rizika Srbije iznad globalne premije rizika zemalja u razvoju.

Ovakva kretanja ukazuju da su investitori tada posmatrali Srbiju kao rizičnijeg izdavaoca obveznica, rizičniju zemlju i investicionu destinaciju, u celini.

Nedovoljan stepen makroekonomske stabilnosti takođe je uticao da se tokom kriznih epizoda EMBI za Srbiju povećava dinamičnije u odnosu prosek zemalja u razvoju – najpre tokom Svetske ekonomske krize (2007-09), kada je premija rizika Srbije dostigla maksimalnih 1.351 baznih poena, kao i tokom krize javnog duga u evrozoni (2011-12). U periodima povećane neizvesnosti na finansijskim tržištima međunarodni investitori su, u nedostatku poverenja, u većem stepenu prodavali dolarske evroobveznice Srbije u poređenju sa evroobveznicama drugih zemalja u razvoju.

Trend smanjenja premije rizika za Srbiju započet je još u drugoj polovini 2013. godine. U poslednjih sedam godina (od početka septembra 2013. do kraja avgusta 2020. godine), EMBI za Srbiju je smanjen za 357 baznih poena (sa 460 b.p. na 103 b.p.), što predstavlja najznačajnije smanjenje među 43 zemlje u razvoju. U istom periodu, EMBI Global povećan je za 10 baznih poena. Jasno je da je tokom poslednjih sedam godina smanjenje dolarske premije rizika Srbije rezultat isključivo domaćih faktora - uspostavljanja i očuvanja makroekonomske stabilnosti, iz koje je proisteklo jačanje poverenja investitora.

Nakon smanjivanja razlike između indeksa EMBI za Srbiju i EMBI Global početkom 2014. godine, premija rizika Srbije se, u periodu koji sledi, konstantno nalazila na nižem nivou od globalne premije rizika. U poređenju sa prosekom pokazatelja EMBI Global u ovom potperiodu, koji je iznosio 372 bazna poena, prosečan EMBI za Srbiju je bio znatno niži (iznosio je 196 baznih poena), pri čemu je najniži nivo zabeležen 23. decembra 2019. godine (samo 5 baznih poena).

Kada se analizira kretanje dolarskog EMBI za Srbiju i prosečne premije rizika zemalja u razvoju sa investicionim nivoom kreditnog rejtinga (najmanje BBB- prema agenciji Standard and Poor’s), uočava se da se od 2017. godine - dolarskim evroobveznicama Republike Srbije na sekundarnom tržištu trgovalo po uslovima koji su bili karakteristični za zemlje sa kreditnim rejtingom investicionog ranga. Drugim rečima, profesionalni investitori su u ovom periodu Republiku Srbiju svrstali u zemlje investicionog ranga, one u koje je sigurno ulagati, što predstavlja potvrdu visokog stepena poverenja tržišnih učesnika u makroekonomsku sliku naše zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.