Izvor: RTS | Sreda, 02.09.2020.| 10:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ko najbrže dolazi do posla, i za kojim zanimanjima je pojačana tražnja tokom pandemije

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Na tržištu rada postoji stabilnost, rekao je za RTS direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, on je rekao da je privreda u drugom kvartalu funkcionisala pod jakim uticajem epidemije i mera koje je vlada preduzela i da su te mere su sačuvale ekonomsku stabilnost i radna mesta.

Prema njegovim rečima, početkom godine broj nezaposlenih bio je 515.000 i u avgustu je došlo do smanjenja broja. Dodaje da u odnosu na prethodnu godinu imamo isti broj nezaposlenih i da mere vlade imaju puni efekat i smisao.

- Siguran sam da ćemo do kraja godine, a videćemo kako će funkcionisati naredna godina, očuvati tu stabilnost i verujem da ćemo i sledeće godine imati pad broja lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - poručuje Martinović.

Kako navodi, do posla najlakše dolaze informatičari, inženjeri građevinske struke i mašinstva, ekonomisti, građevinski radnici, lekari i medicinsko osoblje. Statistika beleži da je pojačana tražnja za kuririma, dostavljačima, socijalnim radnicima, negovateljima.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da tržište rada potpuno funkcioniše, i da postoji i neznatan broj otpuštanja.

- U uslovima epidemije najviše je pogođen sektor turizma, ugostiteljstva, mini trgovina, saobraćaja. Vrlo brzo po prestanku vanrednog stanja i to tržište se stabilizovalo. Turizam jedino nije zabeležio pojačana zapošljavanja, ali sektor trgovine svakako jeste - objašnjava Martinović.

Zoran Martinović objašnjava da je u vreme epidemije i vanrednog stanja uvedena mogućnost elektronskog prijavljivanja službi za zapošljavanje i da su nezaposlena lica obavešetna da neće biti brisana sa evidencije do daljeg zato što mnogi nisu bili u mogućnosti da se prijave.

- Mere koje je vlada preduzela i program "Moja prva plata" koji treba da uključi oko 10.000 mladih ljudi svakao će uticati na to da tržište rada i dalje bude stabilno - poručuje direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.